Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Creștere semnificativă a sosirilor de migranți ilegali în 2022, în Uniunea Europeană

Publicat de: Mirabela Vasile

Frontex, agenţia pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă a blocului, a anunțat că numărul de migranţi care au intrat ilegal în Uniunea Europeană a crescut semnificativ.

Astfel, în primele 11 luni ale anului 2022, aproximativ 308.000 de persoane au trecut ilegal frontierele externe ale UE, o creştere de 68% faţă de aceeaşi perioadă în 2021 şi cel mai înalt nivel după 2016.

Balcanii de Vest au fost din nou "cea mai activă rută de migraţie către UE", potrivit agenţiei, care a înregistrat aproximativ 140.000 de traversări ilegale în regiune - o creştere de 152% faţă de 2021.

Unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri

Italia a înregistrat de asemenea o creştere semnificativă a sosirilor ilegale, Ministerul de Interne anunţând peste 98.000 de migranţi sosiţi cu barca până mijlocul lunii decembrie, în creştere de la aproximativ 63.000 între ianuarie şi decembrie 2021.

Pe de altă parte, aproximativ 17.000 de persoane au sosit în Grecia şi Cipru până acum în acest an.

Pe fondul conflictelor, represiunii sau consecinţelor schimbărilor climatice în ţările lor de origine, oameni din toată Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, sperând într-o viaţă mai bună în UE, încearcă să ajungă în UE în fiecare an, adesea în condiţii foarte periculoase.

Pe lângă ruta Balcanilor de Vest, ruta central-mediteraneană a fost cea mai activă anul acesta, migranţii încercând să ajungă cu barca în Italia, Spania sau Grecia, potrivit Frontex.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a ONU, aproape 2.000 de migranţi au murit în timp ce încercau să ajungă în Europa prin Marea Mediterană în acest an.

În ciuda apelurilor din partea ONU către UE de a proteja mai bine refugiaţii, mai mulţi lideri cer intensificarea măsurilor pentru a reduce imigraţia ilegală.

Cancelarul austriac Karl Nehammer, de exemplu, a chemat UE să finanţeze construcţia de garduri de frontieră în România, Bulgaria şi Ungaria, potrivit DPA.

Între timp, noul guvern de extremă dreaptă al Italiei a făcut campanie pe baza promisiunii de a bloca sosirile migranţilor pe mare şi pentru a sprijini instalarea de tabere de migranţi în Africa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE