Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olaf Scholz susține că UE are nevoie de un plan comun pentru fenomenul migrației

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că statele membre UE trebuie să abordeze împreună problema migrației, motiv pentru care nu trebuie să lase singure țările mediteraneene să gestioneze acest fenomen. Șeful Guvernului federal de la Berlin este de părere că această criză poate fi soluționată numai printr-un plan comun sprijinit de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Olaf Scholz a avut o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, în timp ce miniștrii de Interne ai statelor UE poartă negocieri la Luxemburg privind reforma sistemului european de azil pentru migranţi, relatează agențiile AFP și DPA, citate de Agerpres.

”Cei care doresc să depăşească provocările asociate cu criza migraţiei refugiaţilor o pot face doar împreună în Uniunea Europeană. Asupra acestei baze suntem de acord. Orice tentaţie de a lăsa problema altuia sau de a-l arăta cu degetul este sortită eşecului”, a afirmat Olaf Scholz.

Cancelarul german a făcut aceste afirmații, în contextul în care în Italia au debarcat de la începutul anului peste 52.000 de migranţi. Din acest motiv, Guvernul de la Roma a aplicat o serie de măsuri pentru a combate migrația clandestină dinspre nordul Africii. Potrivit sursei citate, două nave germane ale unor organizații neguvernamentale care salvează sau preiau migranţii din ambarcaţiunile lor precare pe Marea Mediterană şi îi debarcă în Europa au fost, astfel, sechestrate recent de autorităţile italiene.

"Am discutat despre modul în care Italia, mai degrabă singură, străbate Mediterana pentru a salva vieţi omeneşti. Italia face o muncă extraordinară, dar cred că marea provocare este să facem această muncă împreună", a precizat Giorgia Meloni, în cadrul conferinței de presă comune cu Olaf Scholz.

”Adevăratul subiect este de a apăra frontierele externe, să combatem traficul de fiinţe umane, să favorizăm o migraţie legală. Pentru a face toate acestea, trebuie implicate ţările de origine şi de tranzit" ale migranţilor şi "trebuie să o facem prin investiţii", a remarcat şefa guvernului italian.

În ultimii ani, Italia a devenit poarta de acces către UE pentru sute de mii de migranți. Guvernul de la Roma le-a reproșat celorlalte state europene lipsa de solidaritate în repartizarea acestora, deşi mulţi migranţi sosiţi iniţial în Italia părăsesc oricum această ţară către altele din blocul comunitar.

Suedia propune un pact european privind migrația

Vizita cancelarului Olaf Scholz în Italia coincide cu reuniunea la care miniştrii europeni de Interne dezbat la Luxemburg reforma sistemului european de azil. Tendinţa în rândul statelor UE este spre o politică migratorie mai restrictivă, în condițiile în care formațiuni de extremă dreaptă au obţinut succese electorale în mai multe ţări din UE.

Potrivit sursei citate, Suedia, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a înaintat propuneri de compromis asupra a două texte pentru un pact european privind migraţia. Unul dintre acestea prevede un mecanism de "solidaritate obligatorie", prin care statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din statele membre aflate sub presiune migratorie, sau să plătească o contribuţie financiară, care conform unor surse europene ar fi de peste 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE