Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RAPORT: Agenția de frontieră a UE, Frontex, a mușamalizat respingerile ilegale de migranți

Un raport a concluzionat că personalul important din cadrul agenției UE pentru gestionarea frontierelor Frontex a fost implicat în mușamalizarea respingerilor ilegale de migranți din Grecia către Turcia și au fost încălcate astfel „drepturile fundamentale” ale acestora, relatează Euronews.com.

Încălcarea drepturilor omului

În raport, elaborat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), se afirmă că managerii de top au comis „abateri grave și alte nereguli” în ceea ce privește mușamalizarea incidentelor de respingere, neinvestigarea sau gestionarea corectă a acestora.

„Procedând astfel, aceștia au împiedicat capacitatea Frontex de a-și îndeplini pe deplin responsabilitățile, și anume de a asigura protecția și promovarea drepturilor fundamentale”, se arată în raport.

Frontex coordonează operațiunile de căutare și salvare și de interceptare la frontieră în numele celor 27 de țări ale UE. Respingerile, returnarea forțată a persoanelor peste o frontieră internațională fără o evaluare a drepturilor acestora de a solicita azil sau altă protecție, încalcă atât dreptul internațional, cât și dreptul UE.

Anchetatorii OLAF au analizat informații din surse deschise și din relatările din mass-media, au solicitat documente de la Frontex și de la Comisia Europeană și au intervievat 20 de martori pentru a investiga acuzațiile privind posibila implicare sau mușamalizare a unor returnări ilegale și acuzațiile de comportament necorespunzător sau de nereguli.

Raportul detaliază modul în care acuzațiile de respingere, care includ rapoarte privind migranții care au fost puși în plute de salvare și lăsați în derivă pe mare, precum și dovezi că aceștia au fost manevrați greșit, nu au fost adesea raportate sau nu au fost investigate în conformitate cu propriile norme ale Frontex.

În aprilie, Fabrice Leggeri a demisionat din funcția de șef al Frontex după ce au fost raportate cazuri de comportament necorespunzător și de încălcare a drepturilor omului față de migranți.

Teama de represalii

Este posibil ca ofițerii Frontex să nu fi raportat presupusele respingeri din cauza fricii de repercusiuni din partea Greciei, se arată în raport. Într-un caz, raportul a precizat că avionul de supraveghere al agenției de frontieră a UE a zburat de la locul unui presupus refuz „pentru a evita să fie martor la incidente în Marea Egee”.

Cu toate acestea, la 5 august 2020, un membru al Frontex și-a raportat îngrijorările într-un e-mail după ce un avion Frontex a fost martor la faptul că autoritățile grecești au forțat o ambarcațiune de migranți șubredă să se întoarcă în apele turcești.

Anchetatorii UE au mai spus că Frontex a împărtășit informații incorecte sau tendențioase cu instituțiile UE, inclusiv cu membrii Comisiei Europene și ai Parlamentului European, care sunt responsabili de tragerea la răspundere a agenției, precum și cu anchetatorii OLAF.

„Salut faptul că raportul OLAF este în sfârșit public, așa cum ar fi trebuit să fie de la bun început. Acesta dovedește din nou negru pe alb ceea ce spunem de mulți ani: Frontex este implicată în mod sistematic în încălcări ale drepturilor omului și în mușamalizarea acestora la frontierele externe ale UE”, a declarat Cornelia Ernst, europarlamentar din partea grupului de stânga al Parlamentului European, care a confirmat autenticitatea raportului.

„A existat o conduită necorespunzătoare în cadrul agenției în ceea ce privește trei persoane. Modul în care agenția a fost structurată de ei nu a fost de ajutor, modul în care au tratat acuzațiile nu a fost, de asemenea, de ajutor”, a declarat Lena Düpont, deputat al Partidului Popular European.

Cum a reacționat Frontex?

Raportul OLAF ridică semne de întrebare cu privire la modul în care Frontex va continua să opereze în Grecia.

„Acestea au fost practici din trecut”, a spus agenția într-o declarație pentru Euronews. „Ca mijloc de abordare sistematică a deficiențelor, agenția și consiliul său de administrație au convenit să ia o serie de măsuri de remediere, abordând, printre altele, constatările menționate mai sus. Agenția ia în serios concluziile investigațiilor, ale auditurilor și ale altor forme de control și le folosește ca pe niște oportunități de a face schimbări în bine.”

„Aceasta se angajează să ofere o agenție care funcționează bine și respectă legislația, care aderă la cele mai bune practici de bună guvernanță. În vremuri tulburi, așa cum sunt cele cu care se confruntă acum Europa și vecinii săi, acest lucru este mai important ca niciodată.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE