Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de migranți mor în Marea Mediterană. Organizațiile umanitare cer implicarea Uniunii Europene

Ruta de migrație peste Marea Mediterană se dovedește a fi cea mai periculoasă din lume. Mii de oameni mor sau dispar în fiecare an, în încercarea de a ajunge în Europa. De salvarea celor plecați din Africa pe ambarcațiuni șubrede se ocupă mai mult organizațiile umanitare. Nu există, însă, o acțiune coordonată la nivel european.

Un grup de organizații neguvernamentale care desfășoară operațiuni de căutare și salvare în Marea Mediterană solicită Uniunii Europene să le ajute să facă față creșterii numărului de persoane care încearcă periculoasa traversare.

SOS Mediterranée, Medici Fără Frontiere și Sea-Watch au salvat mii de oameni de pe bărcile supraaglomerate și nesigure în ultimele săptămâni. În numai cinci zile, Geo Barents, o navă de căutare și salvare operată de Medici Fără Frontiere, și Ocean Viking, o navă de căutare și salvare închiriată de SOS Mediterranée (în parteneriat cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie), au salvat șaisprezece bărci în primejdie. Geo Barents încă are la bord peste 600 de persoane, inclusiv mai mult de 150 de minori neînsoțiți. Membrii ONG-urilor avertizează cu privire la riscurile pe care le implică creșterea numărului de traversări și solicită statelor membre ale Uniunii Europene să pună la dispoziție o flotă de căutare și salvare adecvată, specializată și proactivă pentru a opera în Marea Mediterană, ca parte a unui mecanism european de salvare a vieților omenești.  

„Acestea sunt momente foarte importante de conștientizare colectivă pentru a realiza că acest mecanism este esențial pentru a salva vieți, este esențial să existe operațiuni de salvare care să fie coordonate și organizate în mod corespunzător și să nu fie lăsate în seama societății civile sau, uneori, a navelor de pescuit comercial care efectuează, de asemenea, salvări pe mare, așa cum pot cu mijloacele pe care le au... prin urmare, cred cu tărie că aceste momente în care Europa și toți cetățenii europeni devin conștienți de gravitatea situației din zona centrală a Mediteranei, este, de asemenea, un moment-cheie pentru a face apel la toate statele și pentru a solicita încă o dată acest mecanism coordonat de salvare pe mare”, spune Xavier Lauth SOS Mediterranee, director de operațiuni.

De când Uniunea Europeană a pus capăt operațiunilor de căutare și salvare în Marea Mediterană, astfel de inițiative au fost lăsate la discreția statelor - dar ONG-urile spun că multe dintre ele ignoră apelurile de urgență sau chiar colaborează cu autoritățile libiene pentru a trimite înapoi solicitanții de azil.

Zona centrală a Mediteranei este cea mai mortală rută de migrație din lume, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, cu aproape 20.000 de persoane care au murit sau dispărut, în timp ce încercau trecerea din 2014 și până acum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE