Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exercițiu de salvare în Marea Neagră pentru combaterea migrației ilegale

Sâmbătă a fost realizat un exercițiu de salvare în Marea Neagră, după ce peste o sută de migranți, aproape toți proveniți din Orientul Mijlociu, au fost salvați doar anul acesta din largul mării.

Ultima misiune a avut loc în iunie. Atunci, 50 de oameni care pluteau în larg, înghesuți într-o barcă pescărească, au fost salvați de autorități.

Nava Amiral este singura navă amiral cea mai importantă de patrulare a Poliției de Frontieră. Nu puține au fost situațiile când pe Marea Neagră au ajuns migranți care se aflau în ambarcațiuni mai puțin sigure și au fost salvați de către Poliția de Frontieră, care se afla în patrulare.

România păzește peste 200 de kilometri de frontieră maritimă la Marea Neagră.

”Este vorba de un exercițiu de combatere a migrației ilegale pe mare, în care sistemul de supraveghere a frontierei SCOMAR a identificat o țintă suspectă, care nu a reușit să se identifice sub nicio formă.

În acest caz, a fost trimisă o ambarcațiune de mare viteză, pentru a intercepta nava și a verifica ce activități se desfășoară la bord. Cu ocazia interceptării s-a descoperit că la bord se află migranti și că  aceștia vin, ca de obicei, precum în cazurile de migrație, pe ambarcațiuni care au o stare precară, fără mijloace de salvare. Ei vin în condiții inumane, punânduli-se în pericol viețile.

Automat, aceste exercțitii de combatere a migrației ilegale se transformă în cazuri de salvare de vieți omenești pe mare. Poliția de Frontieră împreună cu celelalte autorități ale statului (ISU, Autoritatea Navală Română, IGI, DSP, Poliția Română etc.) își desfășoară activitatea integrat. Totodată, în ceea ce privește combaterea fenomenului, beneficiem de profesionalismul colegilor în depistarea facilitatorilor”, a declarat pentru Euronews România, Laurențiu Cicu, directorul Gărzii de Coastă.

Care este frecvența acestor cazuri?

”Migrația ilegală pe Marea Neagră a început undeva în 2013. Prima fază a ținut până în 2015, când am gestionat 10 cazuri cu peste 600 de persoane și cel puțin 20 de facilitatori. Între 2015-2017 a fost o perioadă de acalmie. Acest tip de activitate reîncepând în 2017, când am gestionat 6 cazuri cu peste 500 de persoane. La fiecare dintre cazuri au fost depistați facilitatori, care au ajuns în fața justiției, fiind ulterior închiși.

În 2022, de asemenea, au fost două cazuri de migrație ilegală pe Marea Neagră, unul cu 39 de persoane, iar celălalt cu 60 de persoane. În ambele cazuri au fost depistați și facilitatorii, deferiți ulterior justiției”, a mai precizat oficialul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE