Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meta dezvăluie pentru prima dată cipurile sale de inteligență artificială

Meta a oferit joi noi detalii despre proiectele sale de centre de date pentru a sprijini mai bine activitatea de inteligență artificială, inclusiv o "familie" de cipuri personalizate dezvoltate intern.

Proprietarul Facebook și Instagram a declarat într-o serie de postări pe blog că a proiectat un cip de primă generație în 2020, ca parte a programului Meta Training and Inference Accelerator (MTIA). Scopul a fost de a îmbunătăți eficiența modelelor de recomandări pe care le folosește pentru a servi reclame și alt conținut în fluxurile de știri, potrivit Reuters.

Reuters a raportat anterior că societatea nu plănuia să implementeze la scară largă primul său cip de inteligență artificială intern și că lucra deja la un succesor. Postările de pe blog au prezentat primul cip MTIA ca pe o oportunitate de învățare.

Primul cip MTIA s-a concentrat exclusiv pe un proces de inteligență artificială numit inferență, în care algoritmi antrenați pe cantități uriașe de date fac aprecieri cu privire la oportunitatea de a afișa, de exemplu, un videoclip de dans sau un meme despre pisici ca următoarea postare în feed-ul unui utilizator, se arată în postări.

Joel Coburn, inginer de software la Meta, a declarat, în timpul unei prezentări despre noul cip, că Meta a apelat inițial la unitățile de procesare grafică, sau GPU, pentru sarcinile de inferență, dar a constatat că acestea nu erau potrivite pentru munca de inferență.

Care sunt planurile de viitor ale Meta

De asemenea, cipul MTIA a folosit doar 25 de wați de energie - o fracțiune din ceea ce consumă cipurile lider de piață de la furnizori precum Nvidia Corp (NVDA.O) - și a folosit o arhitectură de cip open-source numită RISC-V, a declarat Meta.

Meta a oferit, de asemenea, o actualizare a planurilor de reproiectare a centrelor sale de date în jurul unor rețele și sisteme de răcire mai moderne, orientate către inteligența artificială, afirmând că va începe lucrările la prima sa facilitate de acest tip în acest an.

Noul design ar fi cu 31% mai ieftin și ar putea fi construit de două ori mai repede decât centrele de date actuale ale companiei, a declarat un angajat într-un videoclip care explică schimbările.

Meta a declarat că are un sistem bazat pe inteligență artificială pentru a-și ajuta inginerii să creeze coduri informatice, similar instrumentelor oferite de Microsoft Corp (MSFT.O), Amazon.com Inc (AMZN.O) și Alphabet Inc (GOOGL.O).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE