Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful ONU: Criza climatică poate duce la sinucidere

Omenirea este în pragul sinuciderii din cauza crizei climatice. Avertismentul extrem de dur a fost lansat de secretarul general ONU, Antonio Guterres. Secretarul ONU a făcut aceste remarci în cadrul celei de-a 12-a conferințe Petersberg Climate Dialogue, care a început luni la Berlin.

„Concentrațiile de gaze cu efect de seră, creșterea nivelului mării și încălzirea oceanelor au doborât noi recorduri. Jumătate din umanitate se află în zona de pericol din de inundații, secetă, furtuni extreme și incendii de vegetație. Nicio națiune nu este imună. Cu toate acestea, continuăm să ne hrănim dependența de combustibili fosili.”

El a criticat națiunile bogate și le-a îndemnat să își țină promisiunile privind furnizarea de fonduri țărilor în curs de dezvoltare pentru a rezolva situația.

„Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este că, înfruntând această criză globală, nu reușim să cooperăm ca o comunitate multilaterală.  În calitate de acționare ale băncilor multilaterale de dezvoltare, țările dezvoltate trebuie să ceară inițierea imediată a investițiilor și a asistenței necesare pentru extinderea energiei regenerabile și pentru a întări rezistența la schimbările climatice în țările în curs de dezvoltare.”

Guterres a cerut, de asemenea, ca instituții precum Banca Mondială să facă mai mult pentru a finanța măsurile legate de climă și să mobilizeze investiții private suplimentare.

„Acesta trebuie să fie deceniul acțiunii decisive în domeniul schimbărilor climatice. Asta înseamnă încredere, multilateralism și colaborare. Avem de ales. Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă. Stă în puterea noastră."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE