Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Valul de caniculă sufocă Europa. Temperaturi de peste 40°C în mai multe țări

Publicat de: Euronews

Guvernele naționale din Europa au emis avertizări de căldură extremă în această perioadă. Potrivit estimărilor, temperaturile ar putea depăși 40°C în mai multe părți ale continentului.

Căldură extremă în Marea Britanie

În Marea Britanie, Met Office a emis prima alertă „roșie” pentru căldură extremă, avertizând asupra unui „risc la adresa vieţii”, potrivit euronews.com. Aici s-ar putea înregistra în această săptămână 40°C, ceea ce ar fi un record de căldură, în istoria măsurătorilor meteorologice.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată până acum oficial în Marea Britanie a fost de 38,7°C, în 2019. Londonezii sunt sfătuiți să nu călătorească luni și marți decât dacă este absolut necesar. Totodată școlile vor lua măsuri pentru a proteja elevii vulnerabili.

Alertă în Franța

Météo-France și-a extins alerta roșie pentru caniculă în mai multe părți ale țării, avertizând cu privire la „condiții periculoase” și precizând vă vor fi doborâte recordurile anterioare de temperaturi. „Cincisprezece departamente de pe coasta Atlanticului sunt plasate în alertă roșie pentru caniculă. Alerta portocalie pentru caniculă este extinsă în nordul și centrul țării, în 51 de departamente", a precizat Météo-France luni dimineață.

Spania, temperaturi de 46°C

În Spania s-au înregistrat 360 de decese din cauza căldurii din ultimele săptămâni. Temperaturile au ajuns la 46°C în unele părți ale țării. Mai mult, căldura extremă este însoțită de o serie de incendii de vegetație. Mii de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor în Franța, Spania și Portugalia.

Valul de căldură care afectează Sevilla și o mare parte din Spania în această săptămână este considerat a fi un val de căldură cu „risc ridicat” (categoria 2) care afectează toată populația, potrivit proMETEO. Când unui val de căldură i se atribuie categoria 3, acest lucru înseamnă că există un „risc foarte mare” pentru sănătatea întregii populații. Prima caniculă de categoria 3, care nu a fost încă declarată, se va numi „Zoe”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE