Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile din Marea Britanie au declarat, pentru prima dată în istorie, stare de urgență națională, din cauza caniculei. În următoarele zile, temperaturile din termometre vor continua să crească, înregistrându-se, astfel, valori record. Oamenii sunt sfătuiți să se adăpostească la umbră și să evite, pe cât posibil, să se deplaseze la orele amiezii.

Copiii și persoanele în vârstă sunt cei mai vulnerabili la temperaturile ridicate. Oamenii de știință avertizează că schimbările climatice reprezintă un factor de risc din ce în ce mai mare pentru omenire.

„Nu vă veți simți confortabil. Confortul termic este o problemă, dacă sunteți în vârstă sau aveți orice afecțiuni preexistente, aveți un risc mai mare de insolație sau impact cardiovascular sau respirator. Iar asta poate fi fatal”, transmite profesorul Prashant Kumar, directorul Centrului Global pentru Cercetarea Aerului Curat al Universității din Surrey.

Temperaturile ridicate afectează elevii

Temperaturile caniculare sunt greu de suportat atât pentru elevii, cât și pentru cadrele didactice, din Marea Britanie. Laura Green, directorul școlii Mossbourne Parkside, susține că încearcă să găsească soluții pentru ca aerul să fie respirabil în timpul cursurilor.

„Toate ferestrele noastre sunt deschise cât mai mult posibil, înainte și după școală și în timpul zilei. Avem jaluzele opace, de fapt, le avem închise atunci când copiii nu învață, doar pentru că încercăm să păstrăm acele săli de clasă cât mai reci”, spune Laura Green, directorul general al Școlii Mossbourne Parkside.

În zilele toride, primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunțat că le va oferi ajutor persoanelor fără adăpost.

„Anul acesta, pentru prima dată, am emis stare de urgență, în timpul verii. În mod normal, facem asta iarna, când devine foarte frig și este periculos pentru oameni să doarmă afară pe vreme rece”, spune Sadiq Khan, primarul Londrei.

„În vremea caldă, grupul nostru de clienți tinde să fie mai vulnerabil. Au diverse afecțiuni fizice care îi fac mai vulnerabili la căldură. Unii dintre ei iau medicamente precum antipsihotice și medicamente pentru epilepsie, care nu reacționează bine la căldura”, avertizează Matthew Griffiths, voluntar la Centrul de caritate pentru persoanele fără adăpost din St. Mungos.

Animalele suferă din cauza caniculei

Din cauza valului de căldură, mai multe specii de animale din Marea Britanie au de suferit.

„În acest val de căldură, atât în Marea Britanie, cât și pe tot globul, speciile încep să fie afectate. Acest val de căldură este un semn de avertizare că lumea noastră este în pericol și are nevoie de ajutorul nostru. Și trebuie să ne asigurăm că ascultăm acele semne de avertizare și că acționăm acum”, spune Katie White, director executiv WWF.

Meteorologii avertizează că mercurul din termometre poate urca până la 40 de grade Celsius, la începutul săptămânii. Astfel, ar putea fi doborât recordul pentru cea mai ridicată temperatură din Marea Britanie, care a fost stabilit în 2019, atunci când s-au înregistrat 38,7 C.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE