Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Valul de căldură a acaparat Europa. Temperaturi record în Marea Britanie, Spania și Portugalia

Europa se confruntă din nou cu canicula. În Marea Britanie, meteorologii au anunțat că vremea va fi mai caldă decât în Bahamas, cu temperaturi ce pot ajunge la 33 de grade Celsius. Spania are parte de un al doilea val de căldură al anului, cu temperaturi de 43 de grade Celsius, și la fel și Portugalia, unde trei mii de pompieri se luptă cu incendiile de vegetație. Acolo 12 pompieri și 17 civili au avut nevoie de ajutor medical, pentru arsuri minore.

Marea Britanie

După un weekend extrem de călduros, care i-a făcut să caute răcoarea pe litoral, britanicii se pregătesc de o săptămână de foc.  Au fost înregistrate deja temperaturi record înregistrate în Scoția, 27.3 grade Celsius, și în Irlanda de Nord, 24.3 grade, iar meteorologii au anunțat că valul de căldură continuă.

"Astăzi am avut de tratat umflături, entorse, tăieturi, bandaje, vezicule pe tălpile picioarelor. Dar am avut și niște cazuri mai serioase din cauza căldurii, cum ar fi epuizarea termică și, în unele cazuri, insolația," a declarat Joel De Rouffignac, asistent medical.

Spania

În Spania, oamenii se adăpostesc în parcuri, merg la plajă și se hidratează cu băuturi reci pentru a face față temperaturilor de până la 43 de grade Celsius, pentru că deja se confruntă cu al doilea val de căldură în acest an, care ar putea dura până joi.

"Cred că acest val de căldură este foarte alarmant.  Vedem care sunt consecințele schimbărilor climatice. Trebuie să găsim soluții pentru viitor, nu putem continua așa. Avem temperaturi record cum nu am mai avut niciodată,” a declarat Marie Terquis, turistă.

Portugalia

Din cauza unui val de aer extrem de cald venit dinspre Africa și a secetei, vegetația a luat foc în Portugalia. Mii de pompieri se luptă cu flăcările, iar în ajutorul lor au fost trimise și 60 de aeronave speciale.

"Între Ourem și Alvaiazere, vom supraveghea lucrările în desfășurare pentru controlul incendiilor pe tot parcursul nopții," a declarat Carlos Pereira, ofițer în cadrul Protecției Civile Portugheze.

Guvernul de la Lisabona a declarat deja de sâmbătă stare de alertă din cauza incendiilor de pădure, iar aceasta este valabilă până vineri. În același timp, Uniunea Europeană și-a activat programul de asistență al flotei aeriene de stingere a incendiilor, care permite țărilor membre să ajute Portugalia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE