Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai bune țări europene în care să trăiești în acest moment

Tot mai multe națiuni introduc vize de nomad digital, ceea ce facilitează contextul legal pentru a lucra din străinătate. Alegerea unei țări potrivite pentru munca la distanță și pentru confortul personal este însă esențială. InterNations a realizat sondajul său anual, Expat Insider, cu privire la destinațiile pentru emigranții din întreaga lume relatează Euronews.com.

Comunitatea globală a persoanelor care trăiesc și lucrează în străinătate a discutat cu 11.970 de emigranți, reprezentând 177 de naționalități și care locuiesc în 181 de țări sau teritorii.

Raportul Expat Insider 2022 a analizat 52 de destinații din întreaga lume și le-a clasificat în funcție de calitatea vieții pentru emigranți. Sondajul i-a întrebat pe emigranți despre ușurința de a se stabili, de a lucra în străinătate și despre finanțele personale în locul în care au locuit.

Portugalia, cea mai bună destinație din Europa pentru a emigra

Portugalia ocupă locul al patrulea în clasamentul general al celei mai bune destinații globale pentru emigranți, în special pentru soarele său și pentru viața socială bună.

Nouă din zece persoane intervievate au declarat că se bucură de climă și de vreme, în timp ce 89% dintre ei sunt mulțumiți de calitatea aerului. Ei au declarat că există numeroase oportunități de a face sport, iar 93% au spus că este ușor și sigur să se deplaseze pe jos sau cu bicicleta.

De asemenea, cei intervievați au spus că este ușor să îți faci prieteni locali și să ai o viață socială plăcută, iar „oamenii sunt prietenoși și deschiși".

Cu toate acestea, aceștia au spus că le este greu să se descurce cu birocrația locală și s-au declarat nemulțumiți de piața locală a muncii și de oportunitățile de carieră. Ca atare, Portugalia coboară pe locul 35 în indexul Working Abroad.

Spania oferă cea mai bună calitate a vieții

Deși s-a clasat pe locul cinci în clasamentul general, Spania a fost votată drept cea mai bună destinație pentru emigranți în ceea ce privește calitatea vieții. Cei intervievați au declarat că au apreciat varietatea de opțiuni culinare și de mese oferite, oportunitățile pentru sport, precum și cultura și viața de noapte.

„Mă bucur de libertatea socială și de cultura din Spania. Există o viață de noapte grozavă”, a declarat o persoană care s-a mutat din Australia.

Accesibilitatea sistemului său de sănătate este un punct forte pentru emigranți, aproape patru din cinci au acordat o notă pozitivă. Dintre cei intervievați, 77% au declarat că pot avea acces la toate tipurile de servicii medicale de care au nevoie.

Cu toate că Spania nu intră în top 10 în indicele finanțelor personale, 70% dintre cei intervievați sunt mulțumiți de costul vieții, față de 45% la nivel global.

Cu toate acestea, la fel ca în Portugalia, respondenții și-au exprimat nemulțumirea față de oportunitățile personale de carieră și de lipsa unui salariu corect.

Franța are un sistem de sănătate bun, dar o administrație lentă

Destinația populară a emigranților, Franța, a primit o clasare slabă în sondajul din 2022, ocupând doar locul 31 din 52 de destinații.

Deși țara are performanțe bune privind indicele calității vieții, pe locul 11, respondenți au exprimat probleme cu limba. Trei din cinci emigranți spun că este dificil să trăiești în Franța fără să vorbești limba locală, aproape dublu față de media globală.

Franța s-a clasat, de asemenea, pe ultimele 10 locuri în subcategoria Administrație.

Cu toate acestea, emigranții au lăudat sistemul de sănătate al țării, 84% dintre respondenții care locuiesc în Franța fiind mulțumiți de accesibilitatea asistenței medicale, față de numai 61% la nivel global.

Emigranții din Italia se luptă cu salariile mici și birocrația

În ciuda reputației sale de „la dolce vita”, Italia se situează printre ultimele 10 destinații pentru emigranți, în cadrul studiului InterNations.

Italia a anunțat recent o nouă viză de nomad digital pentru a facilita munca din țară. Dar tot se află pe locul 44 în sondaj, respondenții considerând că este deosebit de dificil să se descurce cu birocrația locală și să deschidă un cont bancar local.

Țara se află, de asemenea, printre ultimele 10 țări în indexul privind munca în străinătate, unde 29% dintre emigranți consideră că nu sunt plătiți corect pentru munca lor, față de 20% la nivel global. De asemenea, aproape jumătate dintre cei chestionați au declarat că sunt nemulțumiți de piața locală a locurilor de muncă.

Țara stă mult mai bine în ceea ce privește ușurința de acomodare, 68% dintre respondenți considerând că este ușor să se obișnuiască cu cultura locală, față de 62% la nivel global.

De asemenea, emigranții se bucură de climă și de vreme, precum și de varietatea culinară și de opțiunile culinare.

Ce țări europene sunt nefavorabile pentru emigranți?

Luxemburg se află, de asemenea, printre ultimele 10 țări, fiind criticat pentru lipsa activităților de agrement și costul ridicat al vieții. 42% dintre emigranți sunt nemulțumiți de viața lor socială, față de 26% la nivel global.

Malta, de asemenea, are rezultate proaste, emigranții fiind nemulțumiți de infrastructura pentru mașini, de mediul urban și de disponibilitatea industriilor care produc bunuri sau furnizează servicii benefice pentru mediu.

De asemenea, 69% dintre emigranți consideră că este dificil să deschidă un cont bancar, față de 21% la nivel global.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE