Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viza de nomad digital din Italia: Când va fi disponibilă și cine o poate obține

Publicat de: Euronews

Italia este una dintre destinațiile de vacanță preferate din lume. Dar acum, când milioane de oameni nu mai sunt obligați să stea la birou, Italia devine una dintre destinațiile preferate de nomazii digitali, cei care lucrează în afara țării lor de origine și își schimbă frecvent locul de muncă.

Până acum, nu a existat nicio modalitate pentru nomazii digitali de a lucra legal în Italia pe termen lung. Dar o veste bună a venit la începutul acestui an, când o nouă viză pentru lucrătorii la distanță a fost aprobată și promulgată în legislația italiană, la 28 martie.

Ce spun experții

Expertul în mobilitate globală Damien O'Farrell a vorbit pentru Euronews.com despre aceste vize.

Cine poate aplica pentru o viză de nomad digital italian?

Vizele pentru nomazi digitali sunt, de obicei, concepute pentru a beneficia toți lucrătorii la distanță. Dar viza italiană diferă prin faptul că „este gestionată în temeiul articolului 27 din codul imigrației, ceea ce înseamnă că se adresează lucrătorilor cu înaltă calificare”, explică Damien.

Deși până în prezent nu este clar cine se califică drept „lucrător cu înaltă calificare”, ar putea fi la fel de strict ca și cerința ca solicitanții să aibă o diplomă de masterat, potrivit lui Damien.

Câte vize pentru nomazi digitali italieni vor fi disponibile în fiecare an?

Se pare că nu va exista o limită a numărului de permise eliberate anual, așa cum se întâmplă cu alte tipuri de vize în cadrul „decreto flussi” (cota de lucrători străini) al Italiei.

Cât timp vor fi valabile vizele italiene pentru nomazi digitali?

Deputatul Mișcării Cinci Stele, Luca Carabetta, un susținător al vizei de nomad digital, a precizat că aceasta va dura un an în primă instanță și poate fi extinsă pentru membrii apropiați ai familiei.

Ce tip de loc de muncă și ce venituri vor fi necesare pentru viza de nomad digital italian?

Solicitanții vor trebui să poată dovedi că își desfășoară activitatea profesională de o perioadă semnificativă de timp. Este probabil ca viza de nomad digital să implice și o cerință de venit minim, deși suma nu este încă cunoscută.

Vize actuale disponibile în Italia

Alte cerințe pentru viza de nomad digital italian?

Potrivit lui Carabetta, cei care doresc să solicite viza de nomad digital trebuie să aibă asigurare de sănătate, un loc de trai „adecvat” și un cazier judiciar curat.

O altă diferență esențială este că solicitanții trebuie să fie în regulă din punct de vedere fiscal în Italia înainte de a aplica pentru viză.

Când va fi disponibilă viza italiană pentru nomazi digitali?

Din păcate, acest lucru este încă neclar. Birocrația italiană este renumită pentru că se mișcă încet și este dificilă de parcurs. Așa că ar putea fi luna viitoare sau ar putea dura încă șase.

Dacă trebuie să vă mutați în Italia și nu puteți aștepta lansarea vizei de nomad digital, există numeroase vize deja disponibile, în funcție de situația în care vă aflați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE