Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ești nomad digital? Indonezia introduce viza valabilă 5 ani

Indonezia a lansat un nou program de vize valabile 5 ani, prin care își propune să atragă cât mai mulți oameni care lucrează de la distanță. Prin intermediul vizei, țara speră să stimuleze nomazii digitali să lucreze din destinații turistice populare, cum ar fi insula Bali.

Ministrul indonezian al turismului, Sandiaga Uno, a declarat că noul program de vize face parte dintr-un proiect mai amplu prin care Indonezia își propune să se îndrepte către un model mai sustenabil de a face turism.

Ce știm despre noua viză pentru nomazii digitali din Indonezia?

Viza de nomad digital va fi valabilă timp de cinci ani. Ea va permite lucrătorilor la distanță să locuiască în țară fără a plăti impozite, dacă veniturile lor provin din afara Indoneziei. În plus, inițiativa își propune să suplimenteze și zborurile către arhipelag. Viza de cinci ani ar deveni cea mai lungă viză pentru nomazi digitali disponibilă la nivel internațional.

Ideea vizei de 5 ani a apărut în 2021, însă planurile pentru a o pune în aplicare au fost sistate, când pandemia a determinat Indonezia să închidă granițele și să restricționeze accesul.

Deocamdată, nu au fost anunțate direcțiile privind momentul și modalitatea prin care se poate solicita viza.

Bali este deja o destinație preferată de mulți dintre lucrătorii la distanță, datorită climei sale calde și costurilor de trai scăzute, însă normele actuale privind vizele nu facilitează șederile pe termen lung.

În prezent, nomazii digitali pot solicita o viză temporară pentru a lucra din Indonezia. Printre opțiuni se numără viza la sosire, care este valabilă 30 de zile, viza turistică, care poate fi reînnoită pentru un total 60 de zile sau o viză de afaceri, care poate fi prelungită până la 180 de zile.

Vizitatorii care rămân mai mult timp pe teritoriul indonezian devin rezidenți fiscali locali, ceea ce îi obligă să plătească impozitele indoneziene pentru veniturile obținute din afara țării.

Turismul sustenabil în Bali

Viza de lucru la distanță este o inițiativă pentru un tip diferit de turism în destinații populare, precum Bali.

"De la soare, mare și nisip, vrem să ne îndreptăm atenția către seninătate, spiritualitate și sustenabilitate. În acest fel, dorim o calitate mai bună a turismului și un impact mai ridicat asupra economiei locale", a declarat Uno pentru Bloomberg.

Ministrul a precizat că țara speră ca anul viitor să treacă granița 3,6 milioane de turiști străini. Viza de nomad digital, atenția îndreptată către ecoturism și sejururile destinate îmbogățirii spirituale urmăresc să aducă persoane care cheltuiesc mai mult și care rămân mai mult timp în țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE