Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vacanța de vară în 2022: scumpiri și aglomerație. La ce să vă așteptați când plecați în concediu în străinătate

Se apropie perioada celei mai așteptate vacanțe a anului, cea de vară. Prima după ridicarea restricțiilor de călătorie. Chiar și așa, concediile nu vor mai arăta ca înainte. Vor fi, de pildă, mai scumpe.

Cea mai așteptată vacanță de după pandemie poate deveni un adevărat coșmar pentru turiști. Cumularea mai multor factori determină atât costuri mai ridicate, cât și condiții mai puțin prielnice de vacanță. Iar turiștii nu numai că vor fi nevoiți să bage mai adânc mâna în buzunar, dar ar trebui să se aștepte la o mulțime de inconveniente, pe care, evident că nu și le-ar dori niciun călător care visează la o vacanță liniștită și lipsită de stres.

La ce ar trebui să ne așteptăm când ne planificăm vacanța de vară din 2022

Transportul va fi mult mai scump, indiferent ce mijloc de deplasare alegem. Scumpirea din acest an a prețului petrolului a atras după sine majorarea combustibililor auto cu aproximativ o treime. De asemenea, și biletele de avion s-au scumpit, în medie, cu 30%, fie că vorbim de zboruri low-cost sau de companiile tradiționale.

Un alt inconvenient major cu care va trebui să ne obișnuim, va fi traficul intens. Vămile se vor aglomera substanțial, pe durata verii, ceea ce nu este, totuși, o noutate. Nici călătoriile cu avionul nu vor fi lipsite de stres. Industria aviatică europeană se confruntă cu greve şi penurie de forţă de muncă, ceea ce produce multe amânări sau chiar anulări de zboruri, dar și aeroporturi arhipline și, de multe ori, blocate.

Grecia – una dintre cele mai populare destinații de vacanță a românilor

Dacă ar fi să ne referim la cea mai populară destinație de vacanță a românilor, Grecia, aici par să fie și cele mai multe probleme. Deja prețurile la cazare și masă au suferit majorări. O altă problemă gravă este revenirea Covid, mai ales ultima variantă care pare a fi mult mai contagioasă. Numai în ultimele două săptămâni, în Grecia s-a înregistrat o adevărată explozie de noi cazuri, iar în ultima zi s-au înregistrat nu mai puțin de 9288 infectări, un număr uriaș pentru o populație de numai 10 milioane.

Un simplu calcul ne arată că un drum spre populara destinație Thasos, la actualele prețuri ale combustibilului, costă acum peste 100 de euro. Dacă dorim să ajungem spre zona de sud sau spre insule, costul combustibilului poate sări chiar și de 200 de euro. Ca recomandare, evident că preferabil este să cumpărăm combustibil din România și Bulgaria, în Grecia prețurile de la pompe fiind mult mai mari.

O variantă mai accesibilă, dar care presupune călătorii lungi, ar fi croazierele din zona Caraibe, care s-au ieftinit cu 25% și eventual zona Orientului Mijlociu (Dubai – Abu Dhabi, Iordania), unde vara prețurile scad foarte mult, datorită temperaturilor extrem de ridicate.

Indiferent ce destinație vom alege, este clar că trăim vremuri speciale și că vacanțele nu vor mai arăta la fel ca înainte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE