Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia introduce restricții și taxe de acces pe plajele din Sardinia

Sardinia a decis să impună măsuri pentru a-și proteja plajele de supraturism.

Coasta insulei este renumită pentru întinderile sale curate de nisip, inclusiv faimoasa sa plajă roz, dar litoralul a a avut de suferit din cauza turiștilor și a supraaglomerării.

Pentru a proteja plajele, insula a redus numărul de vizitatori și a introdus taxe pentru unele dintre cele mai populare plaje ale sale.

Cum își protejează Sardinia plajele?

Situată între Peninsula Italică, coasta sudică a Franței și coasta Tunisiei, la sud de Corsica, Sardinia are unele dintre cele mai frumoase plaje din țară. Insula este frecvent votată drept unul dintre locurile de top din Italia pentru o vacanță la mare.

Dar popularitatea coastei insulei a început să creeze probleme. Spiaggia Rosa, situată pe insula Budelli, atrage mii de turiști în fiecare zi, datorită nisipului roz, dar vizitatorii pot vedea nisipurile doar de la distanță, din barcă.

Faimoasa plajă a fost închisă vizitatorilor, începând cu mijlocul anilor '90, după ce a început să se erodeze. Guvernul local a luat măsuri după ce s-a descoperit că turiștii furau kilograme de nisip pe post de suveniruri.

Budelli: Noi reguli pentru a vizita Spiaggia del Cavaliere

În această vară, pe plajele insulei au fost introduse mai multe reglementări și restricții pentru a proteja mediul natural.

Și plaja Spiaggia del Cavaliere a fost interzisă turiștilor.

La Maddalena, Cala Coticcio și Cala Brigantina limitează numărul de vizitatori

În arhipelagul La Maddalena două plaje au acum acces restricționat. Doar 60 de persoane pe zi pot vizita Cala Coticcio și Cala Brigantina pe timpul verii.

Călătorii trebuie să-și rezerve locul online și să plătească 3 euro de persoană pentru a putea avea acces pe plajă.

În prezent, vizitele trebuie rezervate prin intermediul unui ghid local. Autoritățile spun că în curând va fi lansată o aplicație, cu ajutorul căreia vizitatorii își pot rezerva biletele.

Câteva alte plaje din jurul insulei permit acum accesul doar unui număr limitat de vizitatori. Cala Sisine permite 1.600 de vizitatori zilnic, iar plaja Santa Maria Navarrese este deschisă pentru 1.300 de turiști. La Cala Mariolu sunt permise 550 de persoane pe zi, cu o taxă de 1 euro de persoană.

În Villasimius, în sud-est, cei care merg pe plajă sunt obligați să plătească pentru accesul în parcare. În cazul unui vehicul un turist trebuie să scoată din buzunar 10 euro, iar bicicliștii și pietonii trebuie să plătească 3 euro.

Prosoapele de plajă sunt interzise pe plaja Pelosa

Pe coasta de vest, faimoasa plajă Pelosa din Stintino este acum deschisă doar unui număr limitat de vizitatori pe zi. Maximum 1.500 de persoane au acces zilnic pe plajă până pe data de 30 septembrie. Anul trecut, numărul de vizitatori a ajuns la 4.000 în unele zile.

Cei care doresc să aibă acces pe plaja Pelosa trebuie să rezerve un bilet care costă 3,50 euro. De asemenea, sunt interzise prosoapele de plajă. În schimb, vizitatorii ar trebui să aducă rogojine, care rețin mai puțin nisip.

Ogliastra: Limite de timp pentru cei care merg pe plajă

În Ogliastra, de pe coasta de est, numărul permis al vizitatorilor pe Cala Birìala ajunge la 300, iar cei care merg pe plajă pot sta doar două ore. Aceeași situație este și în cazul Cala dei Gabbiani.

Ce alte orașe au introdus restricții când vine vorba de plaje

Sardinia se alătură altor câteva destinații turistice populare care au introdus restricții ca urmare a supraaglomerării.

Odată cu revenirea turismului de masă în Italia, după doi ani de absenţă impusă de pandemia de coronavirus, revin şi problemele pentru fragila Veneţie unde din vara aceasta va fi testat un sistem pe bază de rezervări pentru a putea intra în oraşul canalelor, ca preambul la introducerea sa obligatorie în 2023.

Edilul a explicat mediilor locale că la început nu vor exista penalizări, sau nu se va interzice accesul celor care nu au făcut rezervare, „însă acelor turişti care au făcut rezervare li se va facilita accesul şi cumpărarea de bilete pentru muzee şi transportul public şi vor avea prioritate în faţa celorlalte persoane".

Turiştii care vor înnopta la hotelurile din Veneţia nu vor avea nevoie de rezervare.

Persoanele care merg la plajă în Barcelona nu vor mai fi deranjate de prezenţa mucurilor de ţigară sau de fumatul pasiv începând din luna iulie, când al doilea oraş ca mărime al Spaniei va interzice fumatul pe toate plajele sale, a anunţat vineri primăria într-un comunicat, relatează Reuters.

Decizia survine după un proiect pilot derulat anul trecut când fumatul a fost interzis pe 4 dintre cele 10 plaje ale oraşului spaniol.

„Plajele pe care fumatul este interzis vor oferi zone de locuit mai sănătoase, cu mai puţine deşeuri şi vor respecta protecţia mediului", se arată în comunicat.

Mai multe regiuni din Spania au impus în 2020 restricţii pentru a stopa răspândirea COVID-19, în timp ce altele precum Insulele Baleare, inclusiv Mallorca, au adoptat deja măsura interzicerii fumatului înainte de pandemie din motive de protecţie a mediului.

Insulele Canare, Andaluzia, Galicia şi Valencia le-au urmat exemplul, impunând interdicţii parţiale sau totale asupra fumatului pe plajele lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE