Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vacanță 2022 | Ce reguli trebuie să respectăm în concediu la mare

Sute de salvamari supraveghează, în această vară, plajele din stațiunile de pe litoral. Bine pregătiți și mereu gata să intervină, aceștia au o misiune dificilă, aceea de a-i ține pe turiști departe de pericole, pentru ca vacanța să fie una reușită. Doar la Mamaia, în acest sezon estival, sunt peste 100 de salvamari cu bărci, skijeturi, caiace sau catamarane.

Turiștii trebuie să cunoască anumite reguli, pentru a putea avea un concediu liniștit, la mare.

Semnificația steagurilor arborate de salvamari

Steagul roșu-galben

„Sunt culori internaționale. Dacă mergem oriunde, pe o plajă care este supravegheată de salvamar, se arborează steagul roșu cu galben. El semnifică prezența salvamarilor la locul de muncă și că plaja este supravegheată”, spune coordonatorul șef al salvamarilor, Gabriel Culea.

Steagul galben

„În momentul în care marea începe să fie mai agitată, să fie apa mai rece, să fie curenți, ondulația valului să fie din ce în ce mai mare, se arborează steagul galben, concomitent cu cel roșu și galben, ceea ce semnifică prezența unui pericol. Avertizăm turistul să nu lase copiii nesupravegheați, cu obiecte gonflabile, pentru că atunci când ondulația valului începe să crească, îi poate dărâma. Ei consideră că se află în siguranță, dar de fapt deja intră într-un real pericol. Atunci, le este recomandat doar celor experimentați să intre în apă, celor care pot înota și pe valuri”, a mai spus Gabriel Culea.

Steagul roșu

„Cel mai periculos este când marea devine foarte agitată, curenții sunt foarte puternici, riscul de înec este foarte crescut, iar atunci se arborează steagul roșu. În ultimii ani, observăm o tendință și chiar vin și turiștii în sprijinul nostru și respectă această semnificație. Sunt anumite persoane care le ignora și, din păcăte, la unii dintre ei nu se poate face nimic. Natura trebuie respectată. Atunci când se arborează steagul roșu, că poate să fie o jumătate de zi sau două, trebuie, mai bine, să evităm, să privim marea și atât. Marea este un mediu periculos. Recomandarea este, în acest caz - interzis la scăldat.”

Care e programul de patrulă al salvamarilor

Odată cu 1 iunie, efectivul de salvamari e aproape complet.

Programul de lucru este între orele 8:30 – 19:30. În stațiunea Mamaia sunt 19 puncte de salvamar. Sunt 5 baze unde există și efectiv de prim ajutor, pentru diferite probleme. Pe Plaja Modern din Constanța sunt 10 puncte de salvamar și 3 baze de prim ajutor.

Turiștii trebuie să fie foarte atenți la sfaturile salvamarilor, chiar dacă plajele sunt supravegheate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE