Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum să călătorești în siguranță în vacanțe: 12 sfaturi utile de la spionii CIA

Publicat de: Mirabela Vasile

Sezonul vacanțelor e în plină desfășurare și știm deja că în zilele de concediu putem da piept cu situații neprevăzute.

Pentru a nu întâmpina probleme, mai ales cele care țin de siguranța noastră, CIA a făcut o postare cu sfaturi de la ofițerii săi despre cum să călătoresc în siguranță și fără griji.

12 sfaturi utile de la CIA pentru o călătorie în siguranță

  • Faceți o copie printată, dar și digitală a pașaportului. Dacă mergi în străinătate, această copie ar putea fi literalmente biletul tău acasă, dacă apar probleme. Dacă un funcționar de la biroul hotelului vă cere să vă păstreze pașaportul, vedeți dacă va accepta copia printată, potrivit USA Today 
  • Trimiteți prin e-mail copia digitală în cazul în care telefonul vostru dispare împreună cu pașaportul.
  • Totodată e recomandat să notați câteva numere de telefon importante pe hârtie, inclusiv contactele de urgență și ambasada locală, pentru orice eventualitate.
  • Înregistrați-vă la ambasada dumneavoastră. Gândiți-vă la asta ca la stabilirea unei comunicări cu baza dvs. de domiciliu. Acest lucru permite personalului ambasadei să vă contacteze dacă există o urgență sau o criză în curs de desfășurare. De asemenea, cetățenii americani se pot înscrie la  Programul Smart Traveler Enrollment al Departamentului de Stat .
  • Învață câteva cuvinte locale. Achiziționați un ghid de buzunar sau o aplicație pentru telefon, astfel încât să puteți prelua cuvinte și expresii cheie. Elementele esențiale includ „mulțumesc”, „vă rog”, „bună”, „la revedere”, „da/nu”, „ajutor”, „baie” și „poliție”. În cel mai rău caz, să strigi „fără numerar” ajută dacă crezi că ai putea fi jefuit și „medic” și „spital” dacă cineva este rănit.
  • Cunoașteți destinația. Încercați nu doar cărțile de călătorie, ci încercați să vă faceți o idee despre locul și problemele geopolitice aflate acolo. Căutați avizele de călătorie ale Departamentului de Stat pentru destinația, deși adesea tind să fie prea înfricoșătoare și alarmiste.
  • Caută transportul local. La sosire, întrebați un oficial al aeroportului cât ar trebui să coste ca să prindeți un transfer pe transportul public sau un taxi până la hotel. Verificați și site-urile online. Asigurați-vă că negociați prețul taxiului înainte de a vă încărca bagajele. Folosiți numai taxiuri de la coada oficială – sau servicii de transport din aplicațiile oficiale – care sunt marcate clar și au un contor funcțional, dar și ID-ul șoferului afișat în interior.
  • Întrebați din timp dacă acceptă carduri de credit sau valuta. Și aveți la voi și bani locali.
  • Țineți toate bagajele aproape. Faceți acest lucru mai ales în cazul în care ajungeți la și de la hotel. Gențile pot dispărea în caruselul de bagaje, în stația de taxiuri, în holul hotelului sau în oricare alte locuri.
  • Aflați care este calea de evacuare din camera de hotel. Familiarizați-vă cu planurile de evacuare de urgență. 
  • Folosiți liftul, cu excepția cazului în care este o urgență. Utilizarea scărilor poate fi grozavă pentru exerciții fizice, dar infracțiunile apar frecvent în casele izolate ale scărilor.
  • Încercați să rezervați o cameră la un etaj mijlociu.  Camerele de la parter  sunt vulnerabile la spargeri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE