Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa, sub un val major de căldură. Continentul se confruntă cu secetă și incendii de vegetație

Mai multe zone ale Europei se pregătesc de un val de căldură major în această săptămână. Temperaturile estimate vor atinge până la 40 de grade Celsius în părțile de sud și vest ale continentului. 

Căldura dogoritoare și vremea extrem de ridicată au cauzat deja probleme semnificative, inclusiv o secetă fără precedent în Italia și o serie de incendii de pădure în Portugalia și Grecia.

Specialiștii sunt îngrijorați că vremea extremă prezentă pe o perioadă lungă ar putea reprezenta una dintre cele mai grele veri atât pentru populație, cât și pentru producția agricolă, majoritatea țărilor afectate fiind acum în alertă maximă.

Cele mai recente evoluții de pe tot continentul:

Spania suferă al doilea val de căldură major al sezonului:

Spaniolii au stat mai mult la umbră, în parcuri, au stat pe plajă sau au savurat băuturi cu gheață în acest weekend pentru a face față temperaturilor caniculare de până la 43 de grade, în timp ce țara se confruntă cu al doilea val de căldură în acest an. Soarele combinat cu un front de aer cald din Africa de Nord au făcut ca temperaturile să crească, au declarat duminică meteorologii AEMET, iar valul de căldură ar putea dura până pe 14 iulie.

Cea mai mare temperatură înregistrată duminică a fost de 43 de grade Celsius pe râul Guadalquivir, lângă Sevilla, în sudul Spaniei, și în Badajoz, spre vestul țării, au spus meteorologii. Purtătorul de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo, a declarat pentru Reuters că temperaturile ar putea atinge 44C în Cordoba sau Extremadura, în sudul Spaniei.

În La Rioja, nordul Spaniei, 90 de pompieri s-au luptat pentru a controla un incendiu care a început sâmbătă seara. În El Ronquillo, lângă Sevilla, aproximativ 100 de persoane au trebuit să fie evacuate după ce un incendiu a cuprins în casele lor, au declarat autoritățile regionale andaluze.

Portugalia și-a ridicat luni nivelul de alertă la nivelul trei dintre cele patru:

Guvernul a spus că mii de pompieri sunt pregătiți pentru orice, dar a îndemnat oamenii să prevină incendiile.

În condițiile stării de urgență, care este în vigoare până vineri, guvernul a interzis publicului accesul la pădurile considerate a fi în pericol și a interzis defrișarea terenurilor.

Mai multe incendii au izbucnit în Portugalia în ultimele zile, dar, potrivit autorităților, cel mai rău acum urmează să vină, având în vedere că temperaturile vor depăși 40 grade Celsius, de marți încolo.

Agenția meteorologică IPMA a declarat că în unele zone, inclusiv în Alentejo, o regiune de sud cunoscută pentru pășunile sale, temperaturile ar putea ajunge la 46-47C. Cea mai mare temperatură înregistrată a fost de 47,3 C în 2003.

Italia în stare de urgență:

Italia a atins apogeul caniculei în acest sezon, potrivit meteorologilor.

Temperaturile au început să crească în weekend și se așteaptă să urce până la 40C în nord-vest și în mai multe zone ale țării. 

Temperaturile din Valea Po, Toscana și Umbria ar putea depăși peste 38-39°C încă din 15 iulie și ar putea rămâne la aceste niveluri până cel puțin pe 22 iulie, a informat agenția de presă ANSA.

Valul de căldură, care se preconizează că va dura aproximativ 10 zile, vine în urma unui șir de perioade extrem de neobișnuite de căldură și secetă, forțând guvernul să declare stare de urgență în cinci regiuni, după ce o mare parte a țării a experimentat cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Se estimează că seceta a afectat aproximativ o treime din produsul agricol al Italiei, iar cel mai recent, cel de-al cincilea val de căldură, este considerat a fi foarte problematic, având în vedere că se așteaptă și temperaturile peste noapte să atingă maxime record.

Guvernul a emis o serie de recomandări pentru săptămânile următoare, inclusiv evitarea plimbărilor în aer liber, între orele 11:00 și 18:00, purtarea hainelor de culoare deschise și protecție solară și consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi.

Un nou val de căldură se instalează în Franța:

Aici vor fi vârfuri de temperatură ce vor depăși 39 de grade Celsius, de marți, în sudul țării. Intensitatea și durata celui mai recent val de vreme extrem de caldă sunt încă greu de prezis, spun experții de la Météo France, dar se așteaptă ca temperaturile să ajungă între 36°C și 38°C, marți în sud-vest și valea Ronului, cu posibile vârfuri de 39C.

Premierul Elisabeth Borne a cerut tuturor miniștrilor să se mobilizeze pentru a face față consecințelor vremii, a anunțat biroul oficialului, marți dimineață.

Grupurile mai vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități, precum și persoanele supraexpuse la căldură, cum ar fi persoanele fără adăpost, trebuie să foe protejate, a spus biroul lui Borne.

Marea Britanie, sub temperaturi neobișnuit de ridicate

Regatul Unit se confruntă cu un val de căldură în această săptămână, cu maxime de 33 de grade Celsius. Met Office și Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) au emis o alertă de sănătate de nivel trei, pe o scară de patru, de luni dimineața până vineri dimineață în mai multe regiuni din Anglia. Temperaturile ar putea ajunge până la 40 de grade în acest weekend.

Dacă s-ar întâmpla asta, ar doborî recordul actual de temperatură britanic de 38,7 grade stabilit la Cambridge în 2019.

Valorile maxime de 20 de grade ar trebui să fie norma pentru majoritatea regiunilor până în weekend, când temperaturile sunt de așteptat să crească din nou la 31 de grade în orașe precum Londra și Oxford.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE