Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

40 de țări se reunesc la Berlin pentru a aborda problema schimbărilor climatice

În timp ce lumea se confruntă cu consecințele economice ale pandemiei și cu războiul din Ucraina, înalți oficiali din 40 de țări s-au întâlnit luni la Berlin pentru a discuta despre combaterea schimbărilor climatice, conform Euronews.com.

Evenimentul a fost cea de-a 12-a conferință Petersberg privind schimbările climatice și a fost prezidată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Organizatorii au abordat reuniunea de două zile drept o oportunitate de a restabili încrederea între țările bogate și cele sărace, înainte de summitul ONU privind schimbările climatice (COP27), care va avea loc anul acesta în Egipt. Discuțiile tehnice de luna trecută au înregistrat puține progrese în ceea ce privește aspecte cheie, cum ar fi ajutorul pentru climă acordat țărilor în curs de dezvoltare.

Cine plătește pentru poluare

„Multe dintre cele mai sărace și mai vulnerabile țări din lume se confruntă acum cu efecte climatice severe. Întrebarea este cum să le sprijinim atât pentru a se adapta la aceste impacturi, cât și atunci când se confruntă cu pierderi și daune reale. De asemenea, trebuie să dăm dovadă de mai multă solidaritate,” declarat  Jennifer Morgan, emisarul german pentru climă, pentru The Associated Press.

Țările în curs de dezvoltare încă așteaptă ca națiunile bogate să ofere 100 de miliarde de dolari (aproximativ 500 de miliarde de dolari) sub formă de ajutor pentru climă în fiecare an, o țintă pe care ar fi trebuit să o atingă până în 2020.

Cu toate acestea, marii poluatori s-au împotrivit, de asemenea, de mult timp ideii că ar trebui să plătească pentru distrugerile pe care emisiile lor de gaze cu efect de seră le provoacă în întreaga lume.

Discuțiile cu ușile închise de la Berlin vor începe cu o prezentare de către experți a problemei „pierderilor și pagubelor” în fața miniștrilor, care se vor împărți apoi în grupuri mici pentru a discuta și a se asculta reciproc în speranța de a consolida încrederea înainte de summitul COP27 din noiembrie de la Sharm el-Sheikh.

Valurile de căldură la nivel global declanșează numeroase discuții

Întâlnirea de la Berlin are loc în contextul în care oamenii de știință spun că, dacă încălzirea globală continuă, căldura extremă care a lovit mari părți ale emisferei nordice în ultimele săptămâni ar putea deveni normale în timpul verii.

„În timp ce această reuniune are loc, unele părți ale Europei se coc, ba chiar ard; și, din păcate, este o experiență care este deja prea familiară pentru multe milioane de oameni de pe glob”, a declarat Alok Sharma, oficialul britanic care a condus anul trecut discuțiile privind clima de la Glasgow.

„În aceste vremuri nesigure, ne revine sarcina de a acționa rapid pentru a ne asigura că acțiunile în domeniul climei rămân în fruntea agendei internaționale și că actuala situație nu este luată drept pretext pentru a da înapoi sau a renunța la angajamentele anterioare - în special cele legate de sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare”, a declarat ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry, care va prezida summitul de la Sharm el-Sheikh.

China participă la reuniunea de la Berlin, însă Rusia nu a fost invitată.

Gazul în Europa

Problema surselor de energie puse în pericol de războiul Rusiei din Ucraina reprezintă unul dintre subiectele discuțiilor.

Activiștii de mediu avertizează că eforturile recente ale unor țări, precum Germania, de a exploata noi surse de combustibili fosili ar putea submina acțiunile deja fragile ale țărilor în domeniul climei. Cancelarul german Olaf Scholz este așteptat să discute despre cumpărarea de gaz natural lichefiat (GNL) din Egipt.

Președintele țării, Abdel Fattah al-Sisi, se află el însuși la Berlin luni, la doar câțiva kilometri de locul în care se desfășoară discuțiile privind clima.

John Kerry, emisarul american pentru climă, participă, de asemenea, la discuții, după eșecurile înregistrate în eforturile sale de a reglementa poluarea și de a stimula energia regenerabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE