Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Guvernul a adoptat ordonanţa care prevede majorări salariale de 10% şi decontarea ochelarilor

Update: Guvernul a adoptat în şedinţa de joi ordonanţa de urgenţă care prevede creşteri salariale de 10% pentru anumite categorii de bugetari, dar şi decontarea ochelarilor de vedere, în limita a 500 de lei.

23/05/2024 , 14:36

Guvernul a adoptat ordonanţa care prevede majorări salariale de 10% şi decontarea ochelarilor

Impactul bugetar al acestor măsuri, în anul 2024, este estimat la 1,2 miliarde lei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că majorarea se va aplica în două tranşe, pentru mai multe categorii de angajaţi din administraţie. Prima tranşă, prevăzând o majorare de 5%, se va aplica începând cu luna iunie, iar a doua tranşă din septembrie.

Este vorba despre angajaţii din administraţia centrală, din domeniile cultură, diplomaţie, din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor Registrului comerţului de pe lângă tribunale, pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului, a ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice, centrale şi locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum şi cele aflate sub controlul Parlamentului. De asemenea, creşterea se va aplica şi funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, din localităţile de până la 20.000 de locuitori.

"Personalul agenţiilor judeţene, respectiv al Municipiului Bucureşti pentru Protecţia Mediului, va beneficia de salarizarea de care beneficiază Agenţia naţională pentru Protecţia Mediului. Diferenţele salariale se vor aplica tot în tranşe, în lunile iunie şi septembrie, sub principiul general al acestei ordonanţe, de echitate şi echivalare: aceeaşi muncă, aceeaşi plată", a precizat el.

Mihai Constantin a menţionat că prin acelaşi act normativ este reglementată posibilitatea angajatorilor de a deconta achiziţia ochelarilor pentru salariaţii care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran, pe o durată semnificativă a timpului de lucru. Limita este de 500 de lei pe persoană.

"Este o decizie la nivel european care deschide calea pentru ca angajatorii să poată deconta acest prag maximal de 500 de lei/persoană, pentru ochelarii de vedere", a spus Constantin.

Coaliția PSD-PNL caută soluții pentru bugetarii care ar fi trebuit să beneficieze de majorări de salarii încă de anul trecut, dar au fost lăsați pe dinafară. Polițiștii nu fac parte din categoria celor care ar urma să aibă salariile majorate cu 10% și amenință că nu vor păzi secțiile de votare la alegeri dacă nu le va crește leafa. Marcel Ciolacu a anunțat, marţi, că a fost pus în transparenţă un act normativ care prevede majorări salariale de 10%, în două tranşe, pentru categoriile cu venituri foarte mici, dar şi decontări de ochelari, în limita a 500 de lei.

Salarii mai mari cu 10% doar pentru unii bugetari

În ședința de guvern din această săptămână ar putea fi majorate salariile pentru mai multe categorii de bugetari, printre care angajații din teatre, muzee sau din Secretarul general al Guvernului. Și angajații din primăriile mici ar putea primi 10% în plus la salariu, în două tranșe. Măsura ar fi trebuit să vizeze inițial peste 500.000 de bugetari, dar Guvernul a făcut o modificare în ultimul moment.

Marius Vulpe, jurnalist Euronews România: „După o nouă analiză făcută inclusiv la Ministerul Finanțelor, s-a constatat că dacă se vine cu această majorare de 10%, atunci impactul bugetar va fi de 6 miliarde de lei. Bani pe care statul român nu îi are în momentul de față, pentru că nivelul încasării din taxe și impozite nu este cel preconizat”.

Așadar, acum ar urma să crească salariile numai pentru 100.000 de angajați. Polițiștii amenință că nu vor asigura paza secțiilor la alegerile din 9 iunie dacă salariile lor nu vor fi majorate.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „Nu putem să ne ducem cu creșteri salariale către anumite categorii profesionale și să producem o discriminare față de ceilalți. Discutăm de închiderea prevederilor legale pentru cei care nu sunt închise”.

Marcel Ciolacu, premierul României: „În acest moment, din ceea ce am stabilit cu ministrul Finanțelor, Guvernul României atât își permite”.

Între timp, o parte dintre angajații din Guvern a protestat din nou din cauza salariilor mici. Oamenii nu sunt mulțumiți de majorarea salarială de 10% pregătită de Executiv. Ei au ales să își exprime nemulțumirea într-o manieră elegantă. Au venit la serviciu cu umbrele pe care au fost scrise mesaje precum: „10% nu e suficient” sau „Plouă cu inechități”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE