Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD vrea ca salariul minim european să fie introdus în România până la finalul lui 2024. ”Trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală”

Partidul Social Democrat își propune să implementeze salariul minim european în România, până la sfârșitul anului 2024. Social-democrații vor, de asemenea, să definească un mecanism automat pentru creșterea salariului minim în România în fiecare an.

”PSD își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, specialiștii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Propunerea va fi realizată în colaborare cu ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu”, se arată într-un comunicat al PSD.

”Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat”

De asemenea, social-democrații susțin că ”trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, într-o manieră predictibilă, care să garanteze creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România”.

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor.

Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare”, au mai precizat reprezentanții PSD.

Ce este salariul minim european și câte state l-au implementat

În toamna anului 2022, Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariul minim în Uniunea Europeană. Astfel, salariul minim ar trebui să reprezinte 60% din din salariul mediu brut. De asemenea, prin această directivă, se solicită indexări periodice pentru a se asigura că nivelurile de salarizare rămân actualizate.

Potrivit Euronews.com, noua directivă a UE privind salariul minim trebuie să intre în vigoare până la data de 15 noiembrie 2024.

Directiva obligă cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Potrivit unui raport Eurostat, România se poziționează printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).

Peste jumătate din țările UE au un salariu minim brut lunar de sub 1.000 de euro

În 13 din 21 de țări UE, salariul minim brut lunar este sub 1.000 de euro. În 10 dintre acestea, este mai puțin de 750 EUR.

Douăzeci și două dintre cele 27 de state membre ale UE au implementat salariul minim național. Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia nu au aplicat această măsură. Cipru a introdus salariul minim pe economie la începutul anului 2023.

Dintre cele 10 țări candidate pentru aderarea la UE, opt au un salariu minim național. Muntenegru, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Georgia, Albania, Serbia, Turcia și Ucraina au decis acordarea unui astfel de salariu, în timp ce Bosnia și Herțegovina și Kosovo nu au unul.

În schimb, țările Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), respectiv Norvegia, Elveția și Islanda, nu au introdus un salariu minim național.

Țările în care salariul minim depășește 2.000 de euro

Salariile minime lunare brute din țările UE variază în prezent între 477 euro în Bulgaria și 2. 571 euro în Luxemburg.

Salariul minim este de peste 2.000 de euro în Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos și Germania, în timp ce în Franța este de 1.767 euro , iar în Spania de 1.323 euro.

Salariul minim este sub pragul de 1.000 de euro în 14 din cele 22 de state membre în care există un salariu minim național.

În rândul țărilor candidate, această cifră variază de la 360 de euro în Macedonia de Nord la 613 euro în Turcia. Bulgaria (477 de euro) are un salariu minim mai mic decât Turcia, Serbia și Muntenegru, care sunt toate țări candidate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE