Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum va funcționa portofelul digital. Oficialii spun că utilizarea serviciului este gratuită și opțională

În curând, fiecare român ar trebui să aibă acces la un portofel digital, valabil în întreaga Uniune Europeană. Portofelul va putea fi utilizat pentru a ne dovedi identitatea în timp ce folosim serviciile online ale statului respectiv.

Accesarea serviciului, spun reprezentanții Consiliului European, este complet voluntară.

România va adopta portofelul digital

Ca să înțelegem ce face acest nou portofel digital și cum funcționează, este suficient să ne uităm la ceea ce se întâmplă în prezent la noi în țară. Și asta pentru că, în acest moment, în România, există în circulație deja două tipuri diferite de cărți de identitate, dintre care una electronică.

Cartea de identitate electronică aduce deja câteva astfel de avantaje. Vorbim, pe de o parte, despre semnătura electronică pe care o putem utiliza pentru a semna anumite documente, care vine și cu un cip pe spate, iar acesta a fost cumva primul pas în această direcție.

Pe de altă parte, există deja și o aplicație o care noi o putem utiliza în prezent, ROeID, o aplicație care ne permite să ne stabilim identitatea în ceea ce înseamnă relația cu statul.

Iar acum vine rândul acestui portofel digital, care ar trebui implementat până în anul 2026.

Spre deosebire de aceste căi de stabilire a identității, acest nou portofel aduce câteva îmbunătățiri importante. Spre exemplu, vom putea beneficia gratut de o semnătură electronică foarte simplu de activat și vom putea să semnăm documentele pe care le trimitem către instituțiile statului în mod complet digital.

Totodată, vom putea să folosim acest portofel digital pentru a ne stabili identitatea oriunde în UE și, mai mult decât atât, acest portofel electronic include și alte documente care țin de post de dovadă în ceea ce privește dreptul nostru de a conduce sau dacă avem sau nu asigurare de sănătare.

Este doar una dintre măsurile care, în ultima perioadă, le-am văzut adoptate la nivelul întregii Uniuni Europene și trebuie să ținem cont și de faptul că acesată modificare înlocuiește standardele deja existente în acest sens.

Proiectul privind portofelul digital a fost votat în Parlament în decembrie 2023 şi urmează să fie implementat. Oficialii europeni spun că datele vor fi protejate la cel mai înalt nivel. Acest portofel digital nu va fi obligatoriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE