Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La coada de la ghișeu, în era digitalizării. Dezvoltarea competențelor digitale nu este o prioritate pentru bugetari

În Era digitalizării, de multe ori stăm încă la cozile de la ghișee, pentru ne rezolva problemele în legătură cu instituțiile statului. Și nu e de mirare, în condițiile în care dezvoltarea competențelor digitale nu este o prioritate pentru bugetari.

Doar 0,1% ar fi interesați de un curs de dezvoltare profesională în acest domeniu, arată un sondaj realizat de Centrul de Formare APSAP.

Peste 70% dintre angajații la stat nu au urmat, în ultimii ani, cursuri de formare profesională. Este vorba, în special, de cursuri de dezvoltare a competențelor digitale. 47% au spus că nu au participat fizic, în timp ce 24% s-au referit la cursurile ținute online, arată datele studiului.

Cei mai mulți dintre bugetari ar vrea să urmeze cursuri de dezvoltare profesională pentru a-și dezvolta competențele în resurse umane și cursuri de accesare a fondurilor europene. Urmează contabilitatea, cu 27%, în timp ce cursurile de dezvoltare a competențelor digitale sunt de interes doar pentru 0,1% dintre respondenți. Interesul scăzut pentru dezvoltarea competențelor digitale reprezintă un impediment în debirocratizarea multor procese care țin de instituțiile statului, susțin realizatorii studiului.

În pofida interesului scăzut față de cursurile de dezvoltare profesională, cei mai mulți dintre bugetari sunt nemulțumiți de salariile lor și cred că merită mai mult. Doar că, potrivit legii în vigoare, pentru a avansa în funcție și implicit a obține venituri mai mari, angajații din sectorul public sunt obligați să participe, o dată la 2 ani, la cursuri de formare. Aproape 60% dintre respondenți, au un salariu mai mic de 1.000 de euro, adică sub 5.000 de lei.

În același timp, așteptările salariale sunt mult mai mari. Peste 90% cred că ar trebui să aibă un salariu mai mare de 5.000 de lei. Iar 40% cred că merită un salariu de 1.500-2.000 euro, adică de 7.500 - 10 mii de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE