Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentarii români nu vor mai putea accesa TikTok de pe rețeaua de internet a Camerei Deputaților

Camera Deputaților a adoptat o măsură prin care interzice ca, în incinta instituției, să mai fie accesată rețeaua de socializare TikTok. Decizia vine în urma atacului cibernetic de acum câteva săptămâni, când hackerii au intrat în posesia mai multor documente private ale aleșilor, inclusiv buletinul premierului Marcel Ciolacu.

Inițial, măsura a fost luată provizoriu în urmă cu câteva zile, până la rezolvarea breșei de securitate de la acel moment, însă acum a devenit permanentă.

TikTok, interzis în Camera Deputaților, de pe rețeaua de internet locală

Eduard Popescu, jurnalist Euronews: "Vorbim despre interzicerea accesului la TikTok folosind rețeaua de internet a Camerei Deputaților, fie că vorbim de conexiunea prin wi-fi, fie de cea prin cablu. De asemenea, nu mai pot fi accesate platforme de sharing de fișiere, așa-numiții torenți. În schimb, parlamentarii au acces în continuare la platforme de tipul Facebok, Instagram, Twitter (X) sau Youtube.

Măsura vine după ce, la finalul lunii ianuarie, baza de date a Camerei Deputaților a fost ținta unui atac cibernetic. Atunci hackerii au accesat 316 fișiere, inclusiv unele care conțineau actele de identitate ale mai multor parlamentari.

Ulterior, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a venit cu o primă explicație și a vorbit despre o eroare umană, după ce, în timpul pandemiei, un angajat al Camerei, care lucra remote, s-a conectat folosind un laptop personal și a creat astfel o breșă de securitate.

Asemenea măsuri sunt deja implementate, de mulți ani, în mai multe firme private. Desigur, din motive de securitate. Astfel de măsuri există și la nivelul instituțiilor europene. În februarie 2023, chiar Parlamentul danez a cerut angajaților să dezinstaleze aplicația TikTok de pe telefoanele de serviciu. La fel, această aplicație nu poate fi accesată de către angajații Comisiei Europene. Și în SUA, aplicația TikTok este interzisă, fiind considerată o amenințare la adresa securității naționale."

Ce pericole prezintă TikTok

Lucian Nițescu, expert în securitate cibernetică: "Trebuie să înțelegem că nu este pentru prima oară când o soluție software este interzisă sau restricționată la nivelul instituțiilor publice. În prezent, în România, este adoptată deja o lege ce interzice achiziționarea și utilizarea de către autorități publice a produselor și serviciilor software de securitate cibernetică din Federația Rusă.

Este ceva normal, nu este o decizie fără precedent, luând în considerare că, inclusiv la nivelul Parlamentului, Comisiei și Consiliului European, dar și în cadrul altor guverne, cum ar fi în SUA, anumite aplicații sau soluții software sunt restricționate pe dispozitive sau echipamente de muncă ce intră în responsabilitatea acelor instituții.

TikTok este o aplicație populară, deținută de Bydens, care este o companie din China, supusă legislației chineze, ceea ce îi permite Guvernului chinez să acceseze, în mod discret, chiar secret, date despre utilizatori, inclusiv activități, preferințe, locații, prin intermediul acestei companii-mamă.

Spre deosebire de Facebook, Instagram, Twitter și Youtube, TikTok încă are mulți pași de efectuat pentru a adera la toate cerințele pe care toate celelalte aplicații de social-media deja le-au implementat, ca și limitări de informații care sunt colectate despre utilizatori."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE