Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

War Room: Locul în care se formează celula de criză, când infractorii cibernetici au atacat un sistem informatic de importanță majoră

Consiliului Suprem de Apărare a aprobat raportul privind progresele făcute în ceea ce privește înzestrarea Armatei Române. Oficialii au evaluat situația gravă de securitate din regiunea Marii Negre, dar și tema multiplicării amenințărilor cibernetice.

Între timp, jurnaliștii Euronews au reușit să intre în camera de război din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, acolo unde se iau cele mai importante decizii, în cazul unui atac informatic masiv asupra instituțiilor din țara noastră.

War Room, sau Camera de Război, este locul în care se formează celula de criză atunci când infractorii cibernetici reușesc să compromită un sistem informatic de importanță majoră. Alertele sunt recepționate de lucrătorii din dispecerat, o încăpere aflată chiar lângă camera de război.

Dan Cîmpean, șeful DNSC: Aici avem locul în care colegii noștri răspund la numărul național unic 1911. Practic, orice cetățean, orice firmă, orice organizație, indiferent că e publică sau privată, poate suna la 1911, este preluat apelul de colegii noștri care sunt activi.

Informația este trimisă apoi către centrul de securitate, unde este analizată de experți. Dacă situația este suficient de gravă, cum a fost în cazul atacurilor asupra spitalelor, echipele tehnice pleacă pe teren. Așa cum criminaliștii din poliție au trusele lor speciale, și tehnicienii au un întreg arsenal de unelte, folosit pentru analizarea amprentelor digitale.  

Dan Cîmpean, șeful DNSC: Sunt echipamente de forensic, digital forensic. Sunt foarte, ca să spun așa, relativ simple, o multitudine de echipamente hardware, hard disk-uri, laptopuri, care sunt folosite efectiv de echipele noastre tehnice, în momentul în care se deplasează la fața locului, în datacenter, la organizații care sunt victimele unui atac cibernetic.

În cazul unui atac masiv, toate datele strânse de specialiștii din centrul de securitate, sunt puse cap la cap și, în final, ajung aici, în war room, în sala de război, este o sală de ședințe, la prima vedere normală, în care sunt luate cele mai importante decizii, în momentul în care, bineînțeles, situația o impune.

Dan Cîmpean, șeful DNSC: Sunt momente anume în timpul acestor zile în care efectiv se intensifică foarte mult activitatea, în care practic intrăm în communication blackout, deci tăiem orice legătură cu exteriorul pentru a ne putea concentra.

Camera de război a fost folosită și în timpul atacurilor lansate după începerea conflictului din Ucraina

Chiar în perioada când site-urile mai multor instituții românești au fost blocate de un număr mare de accesări fictive.

Într-un raport publicat spre finalul anului trecut, Agenția de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene arăta că instituțiile din administrația publică ajung cel mai des să fie țintite de hackeri. Atacurile asupra persoanelor individuale și asupra sistemului sanitar sunt următoarele pe lista de priorități a infractorilor cibernetici.

Zilele acestea, la Universitatea Maritimă din Constanța, specialiștii simulează un atac cibernetic care, conform scenariului, duce la blocarea activității din port.

Conf. dr. ing. Gabriel  Raicu, rector UMC: Este vorba de un atac cibernetic asupra unui lanț de distribuție a energiei Electrice din Portul Constanța. Avem de-a face cu echipe tehnice, cu echipe de aplicare a politicilor de securitate, cu echipe care sunt însărcinate cu repunerea în funcțiune a infrastructurilor afectate. Se caută cele mai bune modalități tehnice de prevenire a efectelor incidentului de securitate cibernetică.

La exercițiu participă peste 40 de specialiști, din șase țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE