Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CSAT: Măsuri de întărire pentru armată, sprijin pentru Moldova și prezență aliată crescută în România

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, miercuri, la Palatul Cotroceni, potrivit unui comunicat transmis de Președinția României.

21/02/2024 , 15:07

Deciziile luate în cadrul ședinției CSAT de miercuri

Membrii Consiliului au dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României în actualul context, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Administrația Prezidențială: ”CSAT a decis continuarea demersurilor diplomatice în vederea încetării de către Rusia a agresiunii militare, precum și menținerea eforturilor de susținere multidimensională a Ucrainei. În pregătirea Summitului NATO de la Washington, D.C., România va continua să colaboreze cu aliații pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare și apărare robuste și eficiente, pentru creșterea prezenței aliate în țara noastră, precum și pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova”.

Securitatea cibernetică, pe ordinea de zi

Membrii Consiliului au evaluat, totodată, și activitatea desfășurată în domeniul securității cibernetice la nivelul instituțiilor competente ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023, precum și principalele obiective pentru anul 2024.

Administrația Prezidențială: ”În contextul multiplicării amenințărilor cibernetice, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și al dezvoltării exponențiale a tehnologiilor emergente, au fost analizate măsurile multidimensionale adoptate în cursul anului 2023 de către instituțiile cu atribuții în consolidarea rezilienței cibernetice a României”.

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului au fost incluse subiecte referitoare la:

  • Evoluţii privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţii pentru România;
  • Progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special privind derularea programelor de înzestrare şi demersurile de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului;
  • Un raport privind activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023 şi raportul CSAT privind activitatea desfăşurată anul trecut.

"În cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale", a mai informat Administraţia Prezidenţială.

Cine a participat la ședința CSAT

La şedinţa condusă de preşedintele Klaus Iohannis au participat premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, prim-adjunctul directorului SRI, Răzvan Ionescu, directorul SIE, Gabriel Vlase, şeful SMAp, Gheorghiţă Vlad, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea.

Potrivit imaginilor publicate de Administraţia Prezidenţială, la şedinţă nu participă ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Precedenta şedinţă a CSAT a avut loc pe 12 octombrie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE