Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Digitalizării, după atacul cibernetic: Responsabilitatea e la STS și la Cameră. STS și Camera: Nu ține de noi!

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a confirmat, marți după-amiază, atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor. Bogdan-Gruia Ivan a dat de înțeles că ”site-ul este în responsabilitatea STS şi în responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor”, fără a preciza cu exactitate la ce website se referă.

De cealaltă parte, reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) au transmis că nu au ”atribuții de administrare sau de asigurare a securității cibernetice a sistemului atacat”.

30/01/2024 , 20:55

STS vine cu clarificări după eroarea ministrului Digitalizării

”În contextul declarațiilor transmise astăzi de ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan Ivan, referitor la responsabilitatea instituției noastre cu privire la atacul cibernetic asupra sistemului informatic al Camerei Deputaților, reiterăm faptul că Serviciul de Telecomunicații Speciale nu are atribuții de administrare sau de asigurare a securității cibernetice a sistemului atacat.

De altfel, ministrul a și rectificat public faptul că STS nu asigură securitate cibernetică și nu administrează sistemul IT de la Camera Deputaților.

STS va asigura tot suportul necesar pentru remedierea acestor tipuri de situații semnalate instituției noastre de către beneficiarii de servicii IT&C”, a transmis STS într-un comunicat.

Știrea inițială:

"Au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. În momentul de faţă instituţiile statului îşi fac treaba şi sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că preşedintele Camerei Deputaţilor se va îndrepta împotriva răufăcătorilor. Am avut o discuţie cu preşedintele Camerei, Alfred Simonis, în clipa în care avem raportul tehnic urmează să se îndrepte împotriva lor", a spus Ivan, la sediul central al PSD.

Potrivit Agerpres, ministrul a adăugat că "site-ul este în responsabilitatea STS şi în responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor."

Nu există nicio precizare despre ce site anume a vorbit Bogdan-Gruia Ivan.

STS: Nu e la noi!

Serviciul de Telecomunicații Speciale a precizat, în schimb, că nu asigură nici administrarea, nici securitatea cibernetică a sistemului informatic de la Camera Deputaților.

"Ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public privind incidentul informatic de la Camera Deputaţilor, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de presă precizează că STS nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic respectiv", se arată în comunicatul instituției.

Alfred Simonis: Nu se ocupă președintele!

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a declarat pentru stirileprotv.ro că de clădirea Parlamentului și de "site" nu se ocupă nici președintele, nici Biroul Permanent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE