Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kievul, atacat cibernetic. Milioane de ucraineni au rămas fără semnal la telefon, internet și posibilitatea de a primi alerte

Kievul și zonele limitrofe au fost lovite de un atac cibernetic uriaș, ceea ce a dus la întreruperea telecomunicațiilor pentru cel mai mare operator de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar.

Oamenii nu au mai avut acces la internet, iar populația din peste 75 de așezări din regiune nu au mai putut primi avertizări de război în ceea ce privește raidurile aeriene și alte atacuri, conform Reuters.

Kyivstar are peste 24,3 milioane de abonați, adică mai mult de jumătate din populația Ucrainei.

Atac cibernetic asupra Kievului

Ca alternativă, autoritățile au declarat că vor încerca să anunțe eventualele atacuri aeriene prin intermediul difuzoarelor și sistemelor de alarmare amplasate în spații publice.

Președintele companiei, Oleksandr Komarov, susține că atacul a fost "rezultatul războiului" cu Rusia și că infrastructura IT a companiei "a fost parțial distrusă".

"Războiul are loc și în zona cibernetică. Din păcate, am fost loviți ca urmare a acestui război. A deteriorat semnificativ infrastructura și am limitat accesul, nu l-am putut contracara la acest nivel, așa că am închis Kyivstar, fizic, pentru a limita accesul inamicului", a precizat oficialul companiei, citat de o televiziune locală.

Agenția ucraineană de Informații investighează cazul și bănuiește că serviciile de securitate ruse sunt responsabile pentru acest atac, conform Reuters. Ulterior, grupul de hackeri Killnet a revendicat atacul.

Armata ucraineană nu a fost afectată de acest atac cibernetic, care este considerat cel mai mare de la începutul războiului. Două baze de date referitoare la clienți au fost deteriorate și blocate, însă "datele personale ale utilizatorilor nu au fost compromise", după cum a declarat operatorul Kyivstar.

Serviciile au fost restabilite parțial, în primă fază, urmând să fie refăcute în totalitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE