Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai multe fraude în mediul online. Ce să faci atunci când ești vizat de atacurile hackerilor

Într-o lume din ce în ce mai conectată la mediul online, fraudele cibernetice sunt din ce în ce mai prezente. Atacuri de tip phishing, fraude cu investiții sau cumpărături online sunt doar câteva dintre infracțiunile cibernetice întâlnite și în țara noastră. Chiar și instituții precum ANAF sunt adesea vizate de astfel de tentative. Recent, Uniunea Europeană a demarat un proiect dedicat securității în mediul online și care se concentrează pe ingineria socială, una dintre amenințările cibernetice majore. 

În condițiile în care tentativele de fraudă sunt din ce în ce mai rafinate, iar metodele tot mai diversificate, ni se recomandă să fim cât mai vigilenți și mereu bine informați.

Sunt concluziile în urma testelor de siguranță online efectuate de jurnaliștii Euronews. Ele ne arată cât de pregătiți suntem să facem față fraudelor cibernetice și cum reacționăm în fața unor asemenea tentative. 

Adrian Năstase, specialist IT, securitate cibernetică: ”De exemplu, să nu mai răspundă tentativelor de phishing, să nu ofere datele sensibile prin telefon, să nu mai ofere acces altor persoane la calculator, la datele personale.”

În contextul pandemiei sau cel al războiului din Ucraina, a crescut numărul tentativelor de fraudă în mediul online. Totodată, acestea vizează tot mai mult relația dintre clienți și bănci. Foarte întâlnite sunt și așa-zisele oportunități de investiții cu promisiunea unor câștiguri rapide. 

Ramona Rusu, președintele comisiei antifraudă, Asociația Română a Băncilor: ”În ceea ce privește tipologia de fraudă invest scam, sub pretextul consilierii persoanelor de a efectua diverse investiții, fie cumpărare de acțiuni, fie cumpărare de cripto-active. În același timp, sunt sfătuiți să descarce și o aplicație de remote control, care nu face altceva decât să permită accesul unei persoane necunoscute.”

De-a lungul timpului, ANAF a avertizat asupra mai multor campanii de mesaje false trimise în numele instituției. Cea mai recentă dintre acestea solicita achitarea impozitului aferent anului 2022. 

„Solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de e-mail care nu aparține instituției, iar documentul conține exprimări nespecifice comunicărilor ANAF", a precizat instituția într-un comunicat de presă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE