Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europol: Infractorii ar putea folosi ChatGPT pentru fraudă online

ChatGPT și alte instrumente de Inteligență Artificială similare se dovedesc utile în multe contexte diferite, iar Europol se teme că acestea ar putea fi la fel de utile și pentru infractori, scrie euronews.com.

Europol, agenția de aplicare a legii din Uniunea Europeană, a analizat acest aspect în raportul său recent privind ChatGPT, intitulat "Impactul modelelor lingvistice mari asupra aplicării legii".

ChatGPT ar putea să le ofere instrucțiuni pas cu pas

ChatGPT, care este construit pe tehnologia GPT3.5 a modelului lingvistic de mari dimensiuni al OpenAI, ar putea face "semnificativ mai ușor pentru actorii rău intenționați să înțeleagă mai bine și, ulterior, să efectueze diverse tipuri de infracțiuni", se arată în raport.

Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce informațiile pe baza cărora ChatGPT este antrenat sunt deja disponibile în mod liber pe internet, tehnologia este capabilă să ofere instrucțiuni pas cu pas pe tot felul de subiecte, dacă primește întrebările contextuale potrivite din partea unui utilizator.

Tipurile de infracțiuni unde ar putea fi de folos ChatGPT:

  • fraudă,
  • furarea identității
  • inginerie socială (securitatea informațiilor și manipularea oamenilor).

ChatGPT și alți chatbots, cum ar fi Bard de la Google, au uimit utilizatorii cu abilitățile lor de a oferi o scriere asemănătoare cu cea a unui om pe orice subiect, pe baza indicațiilor utilizatorului.

Aceștia pot imita stilul de scris al celebrităților și pot învăța un stil de scris din textul introdus, înainte de a crea mai multe texte în stilul învățat. Astfel, sistemul poate fi utilizat de infractorii care doresc să imite modul de exprimare al unei persoane sau al unei organizații, ceea ce ar putea fi folosit în escrocherii de tip phishing (n. red. când cineva pretinde că este o persoană de încredere și comunică o urgență).

Europol avertizează, de asemenea, că ChatGPT ar putea fi folosit pentru a conferi legitimitate diferitelor tipuri de fraude online, cum ar fi crearea de conținut fals în masă în social media pentru a promova o ofertă de investiții frauduloasă.

Unul dintre semnele sigure ale unei potențiale fraude în comunicările prin e-mail sau prin social media este reprezentat de greșelile evidente de ortografie sau gramatică.

Cu ajutorul Inteligenței Artificiale chiar și infractorii cu puține cunoștințe gramaticale ar putea genera conținut care să nu mai aibă aceste semnale de alarmă.

Tehnologia este, de asemenea, pregătită pentru a fi folosită de cei care doresc să creeze și să răspândească propagandă și dezinformare, deoarece este capabilă să elaboreze argumente și narațiuni cu mare viteză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE