Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Contabilii nu pot fi înlocuiți de Inteligența Artificială, încă

După lansarea ChatGPT, platforma cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile, s-a pus problema locurilor de muncă unde angajații ar putea fi înlocuiți de inteligența artificială.

Scriitorii, artiștii, muzicienii, programatorii, avocații ar fi doar câțiva dintre cei care riscă să-și piardă locurile de muncă în fața unui robot, într-o zi. Totuși, există o categorie care pare să fie în siguranța, pentru moment: contabilii.

Contabilii încă depășesc ChatGPT la examenele de contabilitate, arată un studiu realizat de de Brigham Young University (BYU) din SUA, potrivit euronews.com.

Peste 25.000 de întrebări la examen

Studiul a cuprins 327 de coautori din 186 de instituții de învățământ diferite din 14 țări, care au contribuit cu toții cu 25.181 de întrebări de examen de contabilitate în clasă.

Întrebările acopereau sistemele informatice contabile (AIS), auditul, contabilitatea financiară, contabilitatea managerială și fiscalitatea. Acestea au variat ca dificultate și tip. Au fost întrebări de tip adevărat sau fals, cu alegere multiplă și răspunsuri scurte.

Iar ChatGPT a avut, fără surpriză, rezultate bune. Media sa generală a fost de 47,4%, obținând rezultate mai bune decât studenții la 11,3 % dintre întrebări. S-a descurcat deosebit de bine la AIS și la audit.

Contabilii au depășit inteligența artificială

Dar studenții au depășit inteligența artificială în general. Punctajele lor medii au ajuns la 76,7%, iar ei au fost mai buni la întrebările privind evaluările fiscale, financiare și manageriale, probabil pentru că ChatGPT a avut dificultăți cu procesele matematice necesare pentru acest ultim tip de evaluare.

În ceea ce privește tipul de întrebare, ChatGPT s-a descurcat mai bine la întrebările de tip "adevărat sau fals" (68,7%) și la cele cu alegere multiplă (59,5%), dar s-a descurcat mai greu la întrebările cu răspuns scurt.

Scopul studiului

Autorul principal al studiului, David Wood, profesor de contabilitate la BYU, a vrut să recruteze cât mai mulți profesori pentru a vedea cum se descurcă IA față de studenți, pentru a contribui la dezbaterea privind modul în care modelele de limbaj IA ar trebui să fie luate în considerare în educație.

"Când a apărut această tehnologie, toată lumea era îngrijorată că elevii ar putea acum să o folosească pentru a trișa.

Dar oportunitățile de a trișa au existat întotdeauna. Așa că încercăm să ne concentrăm asupra a ceea ce putem face acum cu această tehnologie, ceea ce nu puteam face, pentru a îmbunătăți procesul de predare pentru profesori și procesul de învățare pentru studenți. Testarea a fost revelatoare", a spus David Wood, profesor de contabilitate la BYU.

Cercetătorii spun că, deși mai are încă mult de lucru în domeniul contabilității, este un game changer care va schimba în bine modul în care toată lumea predă și învață.

ChatGPT are probleme la matematică

ChatGPT nu recunoaște întotdeauna când rezolvă probleme de matematică și face erori fără sens, cum ar fi adăugarea a două numere într-o problemă de scădere sau împărțirea incorectă a numerelor. De asemenea, oferă explicații pentru răspunsurile sale, chiar dacă acestea sunt incorecte.

ChatGPT este construit pe modelul de învățare profundă a limbajului GPT3.5 de la OpenAI. OpenAI a lansat între timp GPT4, care depășește GPT3.5 în ceea ce privește capacitățile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE