Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele Inteligenței Artificiale: 300 de milioane de locuri de muncă din toată lumea sunt în pericol

Aproximativ 300 milioane de locuri de muncă din întreaga lume ar putea să fie afectate de dezvoltarea rapidă a sistemelor de Inteligență Artificială, spun economiștii de la Goldman Sachs.

Aproape 18% din locurile de muncă la nivel global ar putea fi automatizate în viitorul apropiat, iar cele mai afectate vor fi economiile in dezvoltare. Economiștii explică acest lucru prin faptul că automatizările vor viza în primul rând profesiile de birou, cum ar fi cele din domeniul administrativ sau de avocatură.

Efectul va fi redus însă  în cazul meseriilor solicitante din punct de vedere fizic sau în aer liber. De exemplu, din domeniul construcțiilor sau de reparații.

În Europa și în Statele Unite aproape două treimi din locurile actuale de muncă sunt expuse la un anumit grad de automatizare, iar aproape un sfert pot fi efectuate complet de sistemele de Inteligență Artificială, se mai arată în raport.  

Amintim că de curând mai multe personalități, printre care Elon Musk, Yuval Harari ori Steve Wozniak , au semnat o scrisoare deschisă prin intermediul căreia cer o pauză de 6 luni în dezvoltarea sistemelor avansate de Inteligență Artificială. Aceștia consideră că IA prezintă „riscuri profunde pentru umanitate” și trebuie reglementată corespunzător.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE