Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Metoda "investment fraud". Cum au fost înșelate peste 30.000 de persoane să investească bani pe platforme online

Publicat de: Euronews

Poliția Română și DIICOT au oprit o rețea care a păgubit în ultimii cinci ani peste 30.000 de persoane, cărora le-a creat un prejudiciu uriaș: 89 de milioane de euro. Oamenii erau păcăliți să facă investiții, dar în realitate banii erau doar colectați de membri rețelei. Două persoane urmărite internațional au fost prinse și arestate, anunță anchetatorii.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2017-2020, o grupare infracţională a înfiinţat mai multe centre de asistenţă telefonică, prin intermediul cărora, folosind metoda "investment fraud", au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane.

Până în anul 2020, gruparea a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro.

Cum au fost păcăliți oamenii să investească

Persoanele vătămate au fost induse în eroare şi determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online, controlate de membrii grupării. În realitate, investiţiile promise nu au fost efectuate, sumele de bani fiind colectate şi, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.

Metoda de operare folosită a constat în determinarea persoanelor vătămate să investească iniţial sume mici, cuprinse între 200 şi 250 de euro, pentru care urmau să obţină profituri ridicate.

Ulterior, acestea erau contactate de persoane care se recomandau a fi consilieri financiari, care le promiteau obţinerea unor profituri mai mari decât cele prezentate iniţial, în măsura în care erau dispuse să investească sume mai mari de bani.

Gruparea acționa și în România

În România, doi membri ai acestei grupări au deschis mai multe centre de asistenţă telefonică, în care şi-au desfăşurat activitatea între 30 şi 80 de persoane, de diferite naţionalităţi, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola şi Cuba, implicate în comiterea de infracţiuni de tip "investment fraud".

Aceştia au creat o infrastructură IT protejată prin diferite metode, pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obţinute de către organele de urmărire penală.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate pentru continuarea cercetărilor o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unităţi de stocare a datelor şi sume de bani, respectiv 124.170 de euro, 84.850 de lei şi 75.400 de dolari.

Cu ocazia activităţilor desfăşurate, două persoane urmărite internaţional au fost identificate şi arestate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE