Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Percheziții în București: Bancomate încărcate cu bani falși. Doar șase bancnote din 486 au fost respinse de aparate

Bancomatele unei unități bancare din București au fost încărcate, timp de trei zile, cu bancnote falsificate. Polițiștii și procurorii fac, miercuri, patru percheziții domiciliare în acest dosar.

Potrivit procurorilor, în luna noiembrie, unitatea bancară a fost prejudiciată cu suma de aproximativ 240.000 euro, prin încărcarea banilor falși în bancomate. Mai exact, au fost introduse 486 de bancnote de 500 de euro falsificate. Dintre acestea, aparatele au respins numai șase hârtii, precizează Poliția Română și DIICOT, într-un comunicat remis miercuri.

''Bancnotele fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos, fiind cunoscute la nivel european atât pentru calitatea superioară a contrafacerii, cât şi pentru faptul că sunt imposibil de detectat cu ochiul liber'', precizează sursele citate.

Două persoane vor fi conduse la sediul DIICOT - Structura Centrală, pentru audieri.

Cum acționau suspecții

Surse judiciare au precizat că suspecții procurau bancnotele de 500 euro din Bulgaria, căutau ASV-uri (Automate Schimb Valutar) ale băncii păgubite, apoi operau schimbul valutar.

Pentru banii falși, traficanții plăteau 20% din valoarea bancnotei contrafăcute.

Aceștia se deplasau la automate cu taxiul sau cu servicii de ride sharing, purtau sepci, glugă și își acopereau fața cu măști. Se îmbrăcau în negru și după tranzactie aruncau hainele folosite.

Infractorii acționau numai la ASV-urile băncii păgubite, deoarece au obținut informații din interior referitoare la vulnerabilitățile electronice ale sistemelor privind identificarea falsurilor. Anterior, aceștia au mai încercat și la alte bănci, însă metoda nu a funcționat.

Cum poți depista bancnotele euro falsificate

Pentru producerea bancnotelor euro se folosește o tehnologie de imprimare elaborată. De asemenea, bancnotele beneficiază de o serie de elemente de siguranță ușor de identificat, care permit diferențierea cu ușurință a acestora de bancnotele contrafăcute, fără a fi necesară utilizarea unor echipamente speciale, și care descurajează falsificatorii.

Hârtia bancnotelor este fabricată din bumbac pur, care trebuie să foşnească şi să aibă o textură fermă (nu trebuie să fie moale sau cu aspect cerat).

Imprimarea în relief sau intaglio produce un efect tactil care este folosit la realizarea imaginii principale şi apare, de asemenea, în alte câteva locuri pe aversul bancnotei.

De asemenea, bancnotele euro prezintă anumite elemente de siguranţă ultramoderne.

Banca Centrală Europană ne sfătuiește să aplicăm metoda ATINGE, PRIVEȘTE, ÎNCLINĂ, pentru a depista dacă o bancnotă euro este falsă.

Atinge: Procedeele speciale de imprimare conferă bancnotelor o textură unică.

Privește: Priviți bancnota spre o sursă de lumină. Fereastra-portret, filigranul, precum și firul de siguranță devin vizibile.

Înclină: Înclinați bancnota pentru a vedea elementele suplimentare de siguranță.

VEZI GALERIA
7 imagini

Sursa: Banca Centrală Europeană

Ce trebuie făcut dacă suspectezi că o bancnotă euro este falsă

Dacă ți se înmânează o bancnotă și, după aplicarea metodei ATINGE, PRIVEȘTE, ÎNCLINĂ, ești de părere că aceasta este falsă, probabil că ai dreptate și nu ar trebui să o accepți. În cazul în care consideri că te afli deja în posesia unei bancnote contrafăcute, ar trebui să informezi imediat poliția sau autoritățile naționale relevante.

Punerea în circulație a unei bancnote despre care știi sau bănuiești că este falsă constituie o infracțiune. Bancnotele false nu au nicio valoare și nu vei primi niciun fel de compensație în schimbul unei bancnote false.

Pentru a verifica încă o dată bancnota, o poți prezenta celei mai apropiate bănci. Toate băncile dispun de echipamente speciale de procesare a numerarului care pot detecta bancnotele false. Încearcă să îți amintești persoana care ți-a înmânat bancnota, precum și locul în care ai primit-o. Aceste informații pot fi esențiale pentru depistarea falsificatorilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE