Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atenție la cumpărăturile online! Cele mai accesibile variante pentru a le face în siguranță

Atenție la plățile online, mai ales în perioada sărbătorilor. Securizarea tranzacțiilor este foarte importantă, atrag atenția specialiștii.

Cele mai accesibile variante pentru a face cumpărături în siguranță sunt CVV-ul dinamic, generat de o aplicație pe mobil, verificarea site-urilor care ni se par suspecte și, bineinteles, blocarea cardului imediat ce sesizăm ceva neobisnuit.

De asemenea, la telefonul 1911, pus la dispozitie de directoratul pentru securitate cibernetică, puteți raporta eventuala fraudare a cardului.

Ionuț Encescu, expert în securitate cibernetică: „Una dintre modalitățile cele mai bune de securizare a tranzacțiilor online e CVV-ul dinamic, generat de o aplicație mobilă, bancară, cu valabilitate limitată în timp. Chiar dacă cineva captează datele cardului, utilizarea datelor e impractică, dată fiind valabilitatea scurtă a CVV-ului”.

CVV-ul este acel cod de trei cifre scris pe spatele cardului. Atunci când se fac cumpărături, se introduce numărul de card, numele proprietarului cardului, dată expirării cardului și acest CVV. În acest caz, nu se scrie CVV-ul de pe card, ci cel generat de aplicația mobilă.

O altă modalitate de verificare este de a intra pe un site gratuit - scamadviser.com, pentru a verifica dacă siteul pe care au fost introduse datele poate fi răuvoitor și dacă clienții bănuiesc asta, pot suna la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, la tel 1911, la care pot raporta posibilă fraudare și vor fi ghidați de un operator cu care vor vorbi acolo”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE