Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie atenuează restricțiile privind siguranța în mediul online, după criticile privind libertatea de exprimare

Guvernul britanic a atenuat o nouă lege radicală privind siguranța pe internet, după critici puternice din partea militanților și a legislatorilor. Proiectul de lege privind siguranța online obligă giganții din domeniul tehnologiei să elimine conținutul online care este „legal, dar dăunător”, conform Euronews.com.

Legislația ar fi acordat autorităților de reglementare puteri extinse pentru a sancționa companiile din domeniul digital și al social media, precum Google, Facebook, Twitter și TikTok. La fel ca și Legea serviciilor digitale (DSA) planificată de UE, Marea Britanie urmărea să ia măsuri împotriva rasismului online, a abuzurilor sexuale, a hărțuirii, a fraudei și a altor materiale dăunătoare.

Criticii și-au exprimat îngrijorarea că proiectul de lege privind siguranța online ar putea duce la cenzură și ar putea submina libertatea de exprimare. Secretarul britanic pentru afaceri digitale, Michelle Donelan, a confirmat că guvernul a renunțat acum la formularea „legal, dar dăunător”, după ce a recunoscut că aceasta ar putea „supra-penaliza” conținutul online.

„Firmele de tehnologie sau viitoarele guverne ar fi putut [folosi] legile ca pe o licență pentru a cenzura opiniile legitime”, a declarat Donelan.

Cum arată proiectul de lege privind siguranța online?

În loc să elimine conținutul „legal, dar dăunător”, platformele de socializare trebuie să stabilească termeni clari și să îi respecte. Companiile vor avea libertatea de a permite adulților să posteze și să vadă materiale ofensatoare sau dăunătoare, atâta timp cât conținutul nu este ilegal.

Însă, dacă platformele nu reușesc să își respecte angajamentul de a interzice conținutul rasist, homofob sau orice alt conținut ofensator, ele pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală sau cu 20,8 milioane de euro. De asemenea, managerii de rang înalt ai companiei ar putea fi urmăriți penal.

Proiectul de lege privind siguranța online mai impune companiilor să ajute oamenii să evite să vadă conținuturi care sunt legale, dar care pot fi dăunătoare, cum ar fi glorificarea tulburărilor alimentare, misoginismul și alte forme de abuz. Acest lucru trebuie făcut prin avertismente, moderarea conținutului sau alte mijloace, potrivit legislației.

De asemenea, marile firme din domeniul tehnologiei vor trebui să demonstreze cum vor pune în aplicare limitele de vârstă ale utilizatorilor, care sunt concepute pentru a împiedica copiii să vadă materiale dăunătoare.

Opoziția larg răspândită

Proiectul de lege privind siguranța online va continua să incrimineze anumite activități online, inclusiv „cyberflashing” (trimiterea de imagini explicite nedorite) și „epilepsy trolling” (trimiterea de imagini cu lumini intermitente care pot declanșa crize).

Guvernul britanic speră că modificările vor fi suficiente pentru ca proiectul de lege să treacă de Parlament, în ciuda opoziției larg răspândite.

„Voi aduce înapoi în Parlament un proiect de lege consolidat privind siguranța online, care va permite părinților să vadă și să acționeze în legătură cu pericolele pe care le reprezintă site-urile pentru tineri. Mass-media socială nereglementată a dăunat copiilor noștri pentru prea mult timp și trebuie să se termine”, a declarat Donelan într-un comunicat.

Proiectul de lege privind siguranța online a fost afectat de întârzieri și așteaptă aprobarea de aproximativ 18 luni. Acesta urmează să se întoarcă în Parlament săptămâna viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE