Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Specialiștii avertizează că în această perioadă atacurile cibernetice s-au înmulțit. Cum ne ferim de hackeri

Miile de tranzacții online din perioada reducerilor de Black Friday au înzecit atacurile cibernetice și tentativele de fraudă. Specialiștii spun că fenomenul va continua, mai ales că mai sunt doar câteva săptămâni până la Sărbători, iar în această perioadă românii cumpără mai mult decât în restul anului.

Reducerile și ofertele magazinelor din această perioadă sunt principalele motive pentru care milioane de oameni aleg să cumpere online. Alegerea lor i-a tentat, se pare, pe hackeri să își înmulțească atacurile și tentativele de fraudă.

Liviu Arsene, specialist în securitate informatică al Bitdefender: „Anii anteriori am observat o creștere, care a început cu mijlocul lunii noiembrie, până la finalul lui decembrie. Ne așteptăm de Black Friday, când oamenii caută cadouri online și oferte, atacatorii să profite și să-i ducă pe link-uri cu produse fictive.”

Probleme de siguranță în mediul online au fost pe tot parcursul anului

De altfel, probleme de siguranță în mediul online au fost pe tot parcursul anului. Potrivit unei companii de securitate online, programele antivirus au detectat nu mai puțin de 20 de milioane de troieni bancari, dublu față de aceeași perioadă a anului 2021. Troienii bancari sunt viruși ce acționează după ce cumpărătorul navighează pe site-ul unui magazin. Troienii salvează toate datele introduse de client și, ulterior, atacatorii pot fura bani din conturile cumpărătorilor.

Liviu Arsene, specialist în securitate informatică al Bitdefender: „Să fiți foarte vigilenți, să nu accesați link-uri în e-mail, de pe rețele de socializare. Atenție la metodele de plată, cele prin servicii care nu sunt cu cardul. Folosiți o soluție de securitate, pentru că poate identifica astfel de site-uri frauduloase, chiar și e-mailuri.”

Mihai Rotariu, Directoratul Național de Securitate Cibernetică: „Dacă ați dat date, contactați banca, ulterior, dacă au apărut tranzacții și anunțați poliția si contactați Directoratul pentru a interveni și pentru a nu lăsa și alți consumatori să cadă în capcană.”

În această perioadă, hackerii au găsit o nouă metodă

Și nu este singurul mod în care putem fi păcăliți online. În această perioadă, hackerii au găsit o nouă metodă prin intermediul serviciilor de tipul „Cumpără acum, plăteşte mai târziu”. Mai multe platformele oficiale care ofereau acces la acest tip de plată au fost clonate și controlate de infractorii cibernetici.

Mihai Rotariu, Directoratul Național de Securitate Cibernetică: „Este foarte posibil să se copieze identitatea vizuală a unor branduri cu reputație, încercând să ne arate că e o sursă legitimă și dacă vrem date, dacă sunt date personale și financiare, este posibil să primim un premiu.”

În țara noastră, în primele trei luni ale anului au fost înregistrate peste 400 de infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice și aproape 3.000 de fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE