Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China finanțează propagandă anti-occidentală și pro-chineză pe zeci de site-uri din Occident

Peste 100 de publicații online din Europa, Asia și America Latină, deghizate în ”site-uri de știri”, promovează propaganda pro-China și campanii de fake news cu caracter anti-occidental, se aratră într-o analiză a Citizen Lab, grup care cercetează legătura dintre noile tehnologii ale informației și securitatea globală.

Firmele private chineze organizează operațiuni de influență online la comanda guvernului chinez

Respectivele site-uri, finanțate de o firmă privată din China (Haimai Media Comp.), s-au specializat și în atacuri la persoană și în discreditarea celor care critică regimul de la Beijing. Raportul confirmă rolul din ce în ce mai important pe care îl joacă firmele private chineze în domeniul operațiunilor de influență digitală la comanda guvernului chinez.

Potrivit analizelor Citizen Lab, materialul de propagandă pro-chineză este răspândit pe site-uri web din 30 de țări. Articolele publicate pe aceste site-uir controlate de China conțin știri agregate de la instituțiile de știri locale care sunt amestecate cu informații false difuzate mass-media de stat chineză.

„Site-urile web, finanțate de companiai private chineze, prezintă un risc crescut de amplificare involuntară de fake news de către mass-media locale și de către publicul țintă, ele adaptându-se rapid la limbile naționale din țările vizate și la conținutul dezbaterilor locale”, se arată în raportul al grupului de cercetare.  

Conținutul site-urilor oscilează între teoriile conspirației, adesea despre Statele Unite sau aliații săi – cum ar fi acuzații la adresa oamenilor de știință americani declarați vinovați de „scurgerea” COVID-19 – și articolele în care sunt atacați cei care aduc critici regimului de la Beijing.

Site-urilor finanțate de China în Occident promovează teoriile conspirației, adesea despre Statele Unite sau aliații săi, precum și articolele în care sunt atacați cei care aduc critici regimului de la Beijing.

-Citizen Lab

Grupul de cercetare Citizen Lab a estimat că aceste campanii de dezinformare ale Chinei au început la jumătatea anului 2020. Un exemplu menționat în analiză este Roma Journal, site care seamănă cu o publicație italiană de știri locale. Dar, atunci când cititorii apasă un buton cu titlul „Comunicate de presă”,  aflat într-un colț al paginii sale de pornire, el trimite la o serie de articole din mass-media de stat chineze. Aceste articole trateazăsubiecte precum contribuția Chinei la redresarea economică globală și succesele guvernului communist de la Beijing în inovația tehnologică.

Firmele de securitate cibernetică din Occident au descoperit în 2023 că  Beijingul organizează sistematic operațiuni de influențare a publicului din Statele Unite, cu scopul de a crea confuzie și divizări sociale și rasiale în societatea americană.

-Citizen Lab

China Rusia și Iran duc campanii sistematice de influențare psihologică în mediul online

O mare parte din conținutul de pe site-urile pro-chineze analizate de Citizen Lab provine de la un serviciu de presă numit Times Newswire. Analiștii de la firmele de securitate cibernetică au descoperit în 2023 că  acest așa-zis ”serviciu de presă” desfășoară operațiuni de influențare a publicului din Statele Unite, cu scopul de a crea confuzie și divizări sociale și rasiale în societatea americană. Experții care au analizat astfel de operațiuni spun că una dintre cele mai mari surse de astfel de operațiuni psihologice online îl reprezintă China, urmată de Rusia și de Iran.

Gigantul rețelelor sociale, firma Meta, într-un raport din noiembrie 2023, a calificat aceste operațiuni chineze de dezinformare drept ”cea mai notabilă schimbare în peisajul amenințărilor strategice”, apărută începând cu anul 2020. Încă din timpul pandemiei, operațiunile chinezești de influențare psihologică din mediul online au crescut și s-au extins mult dincolo de Asia, ajungând să activeze în Occident.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE