Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ROeID, aplicația prin care pot fi accesate toate serviciile publice digitale. Ce trebuie să faci pentru a avea un cont

Românii vor scăpa de identificarea de la ghișeu, făcută de angajații din administrația publică înaintea oricărui demers birocratic. Aceasta este promisiunea Ministerului Digitalizării la lansarea aplicației unice ROeID. În viitor cetățenii vor avea o identitate digitală și vor putea accesa toate platformele online administrate de statul român, dar și cele guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. Deocamdată însă a fost lansată doar o versiune "de probă", pentru accesarea platformei ghișeul.ro. 

Aplicația ROeID folosește un sistem de autentificare similar cu cele puse la dispoziție de Facebook sau Google. Pentru a crea un cont, este nevoie de două fotografii - a persoanei și a cărții de identitate - de un filmuleț  și de o identificare vocală. Pentru a dobândi o astfel de identitate, doritorul va recita un proverb. Restul îl face aplicația.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: ”Ea va reprezenta punctul de intrare al românilor în sistemele online, în platformele de servicii digitale pe care statul român le oferă online la diverse ministere, primării, consilii judetene pe masură ce acestea vor semna acorduri de colaborare cu ADR-ul. De la ghiseul.ro, până la spațiul online privat al ANAF-ului, hub-ul de servicii al MAI-ului. Eu recomand românilor să-și facă aceasta identitate digitală, ea este la cel mai înalt nivel de protecție și securitate cibernetică din UE.”

”De mult așteptată această idee. Efectiv această inițiativă trebuia de mult luată”, spune un cetățean. 

Dragoș-Cristian Vlad, președinte al Autorității pentru Digitalizarea României: ”Vrem să creăm un ecosistem centralizat, o bază aferentă serviciilor publice. Avem strategia și legislația stabilite, rămâne doar să implementăm proiecte importante care să sprijine oamenii în interacțiunea lor digitală cu administrația. Proiectul este finanțat prin finanțare europeană, are ca termen de finalizare data de 31 august 2023. Fiind o versiune beta, aceasta va fi disponibilă până la momentul 31.08.2023, moment în care aplicația va fi înlocuită de varianta finală.”

Proiectul, în valoare totală de 74 de milioane de lei,  este finanțat din fonduri europene și are termen de finalizare luna august 2023. Deocamdată, noua aplicație ROeID este disponibilă în Google Play Store, iar până la sfârșitul săptămânii și în Apple App Store. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE