Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sebastian Burduja, despre ION: Viziunea "îndrăzneață pe termen lung" este ca robotul ION să facă recomandări de politici publice

România este una dintre țările cu cel mai rapid internet din lume, însă, pe de altă parte, are cele mai lente birocrații. Un paradox românesc al dosarului cu șină, pe care Guvernul promite să îl rezolve cu ajutorul digitalizării.

Sebastian Burduja, ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării, a fost în platoul Euronews România și a discutat cu jurnalistul Vitalie Cojocari despre procesul de digitalizare al țării noastre.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: Aș vrea să lămurim povestea lui Ion, cel pe care l-ați prezentat drept consilier guvernamental, bazat pe inteligență artificială. Are inteligență artificială sau nu?

Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării: "Categoric da. Este un proiect românesc, iar rolul MCID este de a susține astfel de inițiative și noi ne-am bucurat că premierul a fost de acord să-i asigure o rampă de lansare, la nivelul unei ședințe de Guvern și, de fapt, să stabilească această premieră mondială – primul Guvern care are un consilier bazat pe AI. Modul de funcționare, detalii tehnice, strategie de promovare – toate aparțin echipei de proiect. O echipă interesantă, cu oameni din zona academică, specialiști din Cluj, Iași. Sigur, prin definiție, algoritmii AI învață.

Pe măsură ce acumulează date și informații pot produce rapoarte și sinteze. Acesta este un element de noutate. Vorbim de un pod de cetățeni și decidenți. Un pod care transmite informații și curiozități pe care cetățenii le au și le poate sintetiza și transmite sub forma unor rapoarte decidenți. Aceste rapoarte vor fi publice într-o etapă ulterioară. Viziunea îndrăzneață pe termen lung fiind ca acest consilier guvernamental, pe baza analizei tuturor datelor venite de la cetățeni, a legislației, a deciziilor CCR, a rapoartelor de specialitate, să emită recomandări de politici publice."

Ministrul Digitalizării susține că nu știa cum se va desfășura dialogul dintre ION și premierul Ciucă

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: Acel dialog dintre Nicolae Ciucă și robotul Ion a fost real? Un dialog cu un robot care poate să răspundă la orice întrebare, dar răspunsul robotului Ion a fost preînregistrat.

Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării: "Toată strategia de comunicare a fost propusă de echipa de proiect și categoric a inclus momente pregătite. Anumite elemente din dialog au fost pregătite și nu a fost vreo clipă ascuns. Imediat după ședința de Guvern, domnul profesor Nicu Sebe, șeful inteligenței artificiale de al Humans AI, a răspuns la o întrebare spunând că a fost o metaforă – un moment pregătit, simbolic, care a marcat debutul proiectului.

Dar, în aceeași transparență, și echipa de cercetători a spus că este un proiect la început de drum, un proiect de cercetare, prin definiție, cercetarea are un element de impredictibilitate. Nu știm dacă va ajunge la viziunea îndrăzneață de a recomanda efectiv politici publice. Cert este că Ion primește informații de la cetățenii României, prin etichetări pe rețele sociale, prin platforma online și, în persoană, cu ocazia diverselor evenimente, cel mai recent chiar azi, la un eveniment de inovare in business."

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: Ați spus că a fost un moment pregătit. Făcând referire la discuția dintre premierul Nicolae Ciucă și robot. Cum a fost pregătit? Ce înseamnă a fost pregătit? Au fost pregătite fraze pe care Nicolae Ciucă trebuia să le spună? Pregătit robotul să răspundă?

Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării: "Detalii efective vi le poate da echipa de proiect. Momentul în sine a fost unul simbolic. Da, într-un fel, așteptările pe care românii le aveau erau la nivelul unui proiect de tipul ChatGPT nu pot fi realiste. Vorbim de un proiect de inovare care a costat puțin, pe statul român oricum nu l-a costat nimic, versus un proiect de nivelul a 11 miliarde de dolari, cât a costat GhatGPT. Scopul lui Ion nu este să răspundă oricărei întrebări, ci să colecteze date, să le sintetizeze, în funcție de relevanță - sentimente pozitive, negative, să coaguleze date pe teme cheie și apoi să prezinte rapoarte."

Sebastian Burduja a spus că echipa tehnică, cea care s-a ocupat de proiect, este în măsură să ofere toate răspunsurile despre discuția lui Nicolae Ciucă cu ION

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: Cineva a dat «play» la momentul în care premierul Nicolae Ciucă i-a adresat o întrebare și robotul i-a răspuns. Acest moment a fost pregătit așa?

Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării: "Nu am acest răspuns. Puteți întreba echipa tehnică."

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: Premierul Ciucă știa ce trebuie să zică? Asta nu îmi puteți spune că nu știți.

Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării: "Echipa proiectului vă poate da aceste răspunsuri. Ce anume din respectivul moment a fost pregătit. Fiind vorba de un moment simbolic, de momentul lansării, ei au venit cu niște argumente. Microfonul lui Ion putea capta alte sunete din sală, putea transcrie altceva. Anumite momente au fost pregătite."

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: Nicolae Ciucă îl întreabă pe robot «Cum pot românii să învețe», iar acolo scrie «Cum te pot învăța românii?». Chiar și atunci, pentru că a apărut imediat controversa, iar răspunsul dat ulterior a fost că «Da. Este o inteligență artificială». Acum spuneți că este un moment pregătit.

Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării: "Imediat după ședința de Guvern a avut loc un briefing de presă. Domnul Sebe a spus că a fost o metaforă respectivul moment. Ion a fost la Colegiul Național Aurel Vlaicu acum câteva zile și a răspuns. A transcris întrebări, a emis teme-cheie. La nivel de bază, la nivelul primei etape de învățare funcționează. După ce a transcris întrebarea, a revenit cu o nouă întrebare, ca să învețe mai mult."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE