Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Robotul ION și Ministerul Digitalizării vor fi investigați de Protecția datelor dacă respectă GDPR

Autoritatea națională pentru protecția datelor atrage atenția că ”Robotul Ion”, aplicația software bazată pe tehnologia de Inteligență Artificială și operatorul său, Ministerul Digitalizării, au obligația respectării Regulamentului UE privind protecția datelor personale, potrivit HotNews.

Mai mult decât atât, instituția spune că „aceste aspecte vor fi analizate potrivit competențelor legale de control”.

„Deși, în prezent, în România, nu există prevederi legale care să reglementeze inteligența artificială, în măsura în care se prelucrează date cu caracter personal în legătură cu proiectul menționat, sunt aplicabile principiile și regulile de prelucrare a datelor personale stabilite prin Regulamentul (UE) 2016/679 (RGPD).”, au transmis oficialii ANSPDCP pentru sursa citată.

De altfel, pe 8 martie reprezentanții aplicației au transmis un mesaj în numele ION, în care spun că românii au trimis nu mai puțin de 500.000 de mesaje. Singurele mesaje care sunt postate se află pe site-ul ion.gov.ro, unde sunt filtrate și publicate doar cele pozitive.

Oficialii Ministerului Digitalizării și a echipei ION au dat asigurări că nu se colectează date personale.

”Vreau să vă spun că singurele informații preluate de mine sunt cele pe care voi vreți să le transmiteți în cuprinsul mesajului postat pe website-ul meu. Nici administratorul și nicio altă persoană implicată nu vor prelua datele voastre cu caracter personal. Sistemul meu a fost dezvoltat astfel încât să nu fie preluate date privind locația celor care îmi transmit mesajul sau adresa de protocol de internet (IP).

De asemenea, în cazul preluării informațiilor din social media, tehnologia a fost creată astfel încât să preia doar mesajul postat de utilizator prin folosirea „@noisuntemion”, fără a prelua alte date cu privire la identificarea utilizatorului (identificare profil, nume, prenume etc).

Tehnologia scanează și preia mesajul ce contine „@noisuntemion”, fără a efectua web scraping pe platformele sociale unde sunt postate mesajele.”, se mai arată în textul de pe site-ul Ministerului.

Ce s-a scris în presa internațională despre ”Robotul ION”

The Guardian titrează că principala sarcină efectuată de ION va fi să scaneze rețelele sociale și să informeze apoi Guvernul Ciucă despre propunerile și dorințele românilor.

Washington Post a vorbit despre declarațiile premierului Nicolae Ciucă potrivit cărora robotul este capabil să interpreteze opiniile cetățenilor României și să le transmită guvernului.

O analiză amplă asupra subiectului a fost făcută și de jurnaliștii de la Politico, care transmit că utilizatorii nu primesc răspuns de la ION însuși ci, indirect, prin presupusele decizii pe care le ia Guvernul pe baza informațiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE