Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Robotul ION, consilierul lui Nicolae Ciucă, acuzat că a copiat o fotografie a Primăriei Ciugud. „Te învățăm și o primă lecție: să nu furi”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Robotul ION, consilierul guvernamental cu inteligență artificială al premierului Nicolae Ciucă, este acuzat că a inclus în filmul de prezentare a proiectului, fără a cere aprobarea, o fotografie ce aparține Primăriei comunei Ciugud din județul Alba. Reprezentanții instituției au semnalat faptul că imaginea în care apare o elevă este, de fapt, dintr-un clip mai vechi al școlii din localitate și i-au transmis lui ION că îl învață o primă lecție: „să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”).

03/03/2023 , 14:49

Inteligența artificială de la Guvern aruncă vina pe voluntari și pe canalul Youtube al TVR

Robotul ION a transmis Primăriei Ciugud că deocamdată nu are capacitatea de a realiza clipuri, iar imaginea a fost preluată de echipa de voluntari nu din clipul de prezentare al școlii din localitate, ci de pe ”canalul oficial de YouTube al TVR”. Cel mai nou consilier guvernamental al premierului Ciucă spune că a ”renunțat” la imagine pe care a preluat-o fără acord.

”Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION, (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple.

Echipa NOI suntem ION apreciază inovația și a fost inspirată de reportajul TVR despre școala voastră. Cei de la TVR au fost amabili și au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare.

Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR.

Îmi cer scuze pentru situația creată. Am renunțat la imaginea în cauză și vă promit că am învățat din această experiență. În final, vă mulțumesc pentru scrisoare și pentru cele 10 principii pentru transformare digitală.

Apreciez deschiderea către tehnologie. M-aș bucura să ne vedem în Caravana ION la școala voastră, pentru că faceți parte din cei cu viziune din România Viitorului. Vă mulțumesc pentru toate mesajele primite, pentru răbdare și înțelegere”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook ”NOI suntem ION”.

Știrea inițială:

Consilierul ION a primit o scrisoare deschisă din partea Primăriei Ciugud, care se numără printre cele mai digitalizate localități din România. Într-un mesaj publicat pe Facebook, structurat în 10 puncte, reprezentanții instituției au precizat că își doresc o Românie „smart” la toate nivelurile adminitrației, în materie de educație, servicii, politici publice, servicii și transparență.

De asemenea, Primăria Ciugud i-a cerut robotului ION să includă în programul premierului Nicolae Ciucă o vizită în această localitate din județul Alba pentru a discuta despre digitalizare „la firul ierbii”.

La finalul scrisorii deschise, Primăria Ciugud îl sfătuiește pe consilierul ION să nu își însușească „munca altora”, avertizându-l că a inclus, fără a cere aprobarea, o imagine dintr-un clip al școlii din localitate.

”Dragă Ion, te învățăm și o primă lecție: să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține.

Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre. Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora.

Știm că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că „a greși e omenește” și ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus și noi umărul la promovarea ta”, au precizat reprezentanții Primăriei Ciugud din județul Alba, pe Facebook.

Începând din 1 martie, premierul României are un consilier robot. El se numește ION și arată ca o oglindă. Are capacitatea de a capta rapid și automat opiniile și chiar doleanțele cetățenilor, folosind informații disponibile în spațiul public. Robotul a fost creat de un grup de cercetători români.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE