Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Digitalizării, după acuzațiile aduse robotului ION: "Și-a cerut scuze pentru că a folosit imagini fără drept"

Robotul ION, consilierul cu inteligență artificială al premierului Nicolae Ciucă, este acuzat că a folosit fără autorizație o imagine de pe internet. În filmul său de prezentare apare o elevă din comuna Ciugud, care nu și-a dat acordul pentru acest lucru. Primăria locală a sesizat Guvernul, iar scrisoare lor a devenit virală.

Invitat la Euronews România, ministrul Digitalizării Sebastian Burduja a recunoscut greșeala și a spus că Ion va învața în continuare.

„Este un proiect în premieră mondială care a primit deja atenția presei internaționale a altor guverne, a ambasadelor de la București și noi suntem mândri de el. Cu atât mai mult vrem să clarificăm orice astfel de problemă. Imaginea respectivă este dintr-o sursă deschisă, din spațiul public. Ea a fost prelucrată și din discuțiile noastre pe care le-am avut cu specialiștii pe proprietate intelectuală, a rezultat practic o nouă imagine, neexistând o problemă de proprietate intelectuală. Dar noi nu am vrut să generăm nicio astfel de discuție, drept pentru care ION și-a cerut scuze și a spus că a învățat din această lecție. De asemenea, eu ca și ministru, mi-am asumat acest lucru, proiectul fiind condus de mediul privat, de mediul academic, dar susținut și de noi ca minister, ne-am cerut scuze, îmi cer scuze pentru această situație și bineînțeles că ne dorim să păstrăm în cea mai bună lumină acest proiect de invoare care este 100% românesc”, a declarat ministrul.

ION va merge în vizită la Ciugud

„Am vorbit și cu domnul primar al comunei Ciugud și i-am transmis scuzele noastre, a fost o conversație foarte plăcută, în urma căreia a venit și invitația de a veni la Ciugud și ION va merge la Ciugud așa cum a fost și la ședința de guvern. Sunt două aspecte sesizate: unul a vizat legislația în domeniul protecției datelor personale, nu este cazul pentru că e o imagine cu un copilaș care poartă un dispozitiv de realitate virtuală și nu se poate identifica cine anume este acea fetiță, aceasta este o problemă. Iar cea de-a doua problemă este pe drepturi de proprietate intelectuală, în momentul în care este o imagine prelucrată, unde au fost adăugate mai multe elemente grafice, rezultă o nouă imagine. Unii avocații specialiști ai României ne-au oferit aceste detalii, tot pe bază de voluntariat, dar nu s-a pus în discuție un evetual conflict, ci este o lecție pentru noi”, a menționat Sebastian Burduja.

Peste cât timp vom avea în România servicii digitalizate

Sebastian Burduja a mai explicat și că se fac pași importanți în procesul de digitalizare al serviciilor publice. Există în plan un proiect prin care nu va mai fi necesară prezentarea la ghișeu pentru ca oamenii să-și valideze identitatea digitală. În prezent, pentru a putea primia acces la platformă utilizatorii trebuiau să facă un drum până la instuție și să prezinte o declarație fizică, în urma căreia primeau un user și o parlă unică.

„O parte din aceste servicii le avem și astăzi, iar un bun exemplu este cazierul judiciar. Un serviciu pentru care aproape două milioane de români, în fiecare an, își pierdeau ore din viața lor la secția de poliție, depindeau de programul și de toanele unui funcționar public. Ea se poate elibera astăzi prin ghișeul.ro, prin hub-ul de servicii al MAI-ului, lucru pe care puțini l-au crezut posibil. În luna mai, vom avea și această identitate digitală și nu va mai trebui să mergem la ghișeu pentru a ni se elibera acele credențiale (utilizator/parolă), de multe ori trebuia să facem asta. După implementarea acestui proiect care are termen sfârșitul anului, dar noi îl accelerăm, și ne dorim ca la nivelul lunii mai să-l putem prezenta public, nu va mai fi nevoie de acest pas”, a menționat ministrul.

Când vor exista concluzii cu privire la aplicația Tik Tok

Ministrul a mai precizat și că se fac analize cu privire la problema interzicerii TikTok pentru instituţiile din România.

„Termenul pe care l-au dat instituțiile din zona securității cibernetice este de câteva săptămâni, două, trei săptămâni. În acest interval, ei vor verifica ce date colectează această aplicație, dacă sunt date esențiale fucnționării aplicației, dacă sunt și alte date despre utilizatorii aplicației, dacă aceste date sunt transmise și în alte locuri, deci verificările aferente securității cibernetice. Termenul realist în care România poate să desfășoare această analiză fiind de câteva săptămâmni”, a mai spus Sebastian Burduja.

Întrebat dacă deține un cont pe platforma Tik Tok, ministrul Digitalizării a răspus: „Eu am un cont de Tik Tok care este gestionat de echipa mea. Nu-l am pe niciun dispozitiv de serviciu.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE