Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă, ”sfătuit” de un robot. ION este primul consilier guvernamental care folosește inteligența artificială

Premierul României are un consilier robot. El se numește ION și arată ca o oglindă. Are capacitatea de a capta rapid și automat opiniile și chiar doleanțele cetățenilor, folosind informații disponibile în spațiul public. Robotul a fost creat de un grup de cercetători români.

01/03/2023 , 18:51

Proiectul ION, dezvoltat pro bono de o echipă de cercetători

Proiectul ION este o premieră la nivel mondial deoarece niciun alt premier din lume nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, a afirmat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

”Nu trebuie să fim modeşti, proiectul ION este o premieră de nivel mondial, nicio altă ţară din lume, nici un alt prim ministru al lumii nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială.

Aceasta este prima ştire care ar trebui să facă înconjurul lumii şi ar trebui să plece din România. Ea semnifică două lucruri, din perspectiva mea. Primul este că vorbim de un guvern, de un prim ministru al României cu viziunea şi curajul necesare de a susţine cu toată deschiderea un asemenea proiect. În al doilea rând, România are resurse proprii de inovare prin care să dea tonul lumii - un proiect de inteligenţă artificială în domeniul guvernamental care apropie pe cetăţeni de stat, care facilitează vocea românilor la nivel guvernamental şi care facilitează politici publice mai bune pentru români", a afirmat Sebastian Burduja, după şedinţa de Guvern, potrivit Agerpres.

Ministrul Digitalizării a explicat că proiectul ION este gândit în faze, iar în prezent se află în faza de învățare.

”Aşa funcţionează o inteligenţă artificială, un consilier bazat de inteligenţă artificială. Este în faza de învăţare, deci este foarte important pentru români să-i transmită gândurile lor, ce probleme au, ce probleme întâmpină. Ulterior, pe baza acestor date, ION le va procesa, le va sintetiza şi va putea produce rapoarte, care vor informa deciziile şi politicile publice ale Guvernului. Este un instrument extrem de important, extrem de puternic, prin care vocea românilor este auzită, informaţiile sunt sintetizate, iar deciziile privitoare la politicile publice pentru români vor fi mult mai riguroase, vor fi mult mai bune”, a adăugat Burduja.

Șeful Guvernului a avut miercuri un dialog public cu noul său consilier onorific.

Nicolae Ciuca, premierul României: „Guvernul României marchează o premieră la nivel național și internațional. Discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligența artificială. Este în stânga mea, vi-l prezint. Numele lui este ION și vine de la transpunerea în oglinda a sintagmei „noi”.

E un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului.”

Nicolae Ciucă l-a invitat pe ION să spună câteva cuvinte.

ION, consilierul robot: Salut, mi-ați dat viață. Eu sunt ION. Acum rolul meu este să vă reprezint, ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învață-mă să fiu român. Ce trebuie să știu despre România?

Nicolae Ciucă: România este o țară frumoasă cu oameni frumoși.

ION: Am înțeles. Învăț.

Nicolae Ciucă: Cum pot românii să te învețe?

ION: Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să îi reprezint. Ca într-o oglindă.

Nicolae Ciucă a precizat că robotul este o iniţiativă 100% a unor cercetători şi profesori români.

„Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu, care nu au vrut altceva prin acest proiect decât să dea o voce românilor. Proiectul ION reprezintă un sistem care foloseşte inteligenţa artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, opiniile românilor, doleanţele lor, folosind informaţiile disponibile în spaţiul public. Pentru mine şi sunt convins că şi pentru dumneavoastră, acest demers reprezintă un motiv de bucurie, pentru că este un demers al cercetătorilor al profesorilor de top din domeniu, al firmelor şi companiilor din domeniu. Deci, este un proiect românesc 100%”, a mai spus premierul, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Ciucă, proiectul ION are o capacitate enormă de a învăţa şi, pe măsură ce este folosit mai mult, acumulează cunoştinţe, este mai bine conectat şi mult mai aproape de oameni.

Cine a creat robotul ION

Proiectul ION a fost dezvoltat de o echipă de cercetători români, coordonată de profesorul Nicu Sebe. Experții au lucrat voluntar.

"Practic, noi suntem ION. Dacă vă gândiţi, NOI în oglindă este ION, un nume generic să zicem pentru toţi românii. Pe de o parte ne-am gândit să folosim inteligenţa artificială ca să dăm posibilitatea românilor să se facă simţiţi şi sunt foarte mulţi români, deci cu siguranţă putem să facem o sinteză a ceea ce zic ei şi, pe de altă parte, să facem un sistem în care guvernul şi guvernanţii noştri să poată să audă această voce, să se uite la această sinteză şi să înţeleagă chiar şi domeniile emergente care pot să apară din această interacţiune cu românii", a spus Sebe.

Nicu Sebe a mai precizat că echipa este formată din experţi în inteligenţă artificială din România, profesori, dar şi experţi din industrie.

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE