Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Telefoanele cât mai inteligente, roboții, simulatoarele de zbor și jocurile cu realitate augmentată sunt cele mai importante teme anul acesta la Mobile World Congress la Barcelona. Iar cei care vor să vadă dincolo de viitorul imediat în domeniu pot încerca tehnologia 6G.

Studenți la medicină care se antrenează pentru intervenții chirurgicale folosind hologramele pacienților, aplicații care vă identifică prin bătăile inimii sau să aveți semnaș chiar și în lift - sună mai mult sau mai puțin ca science fiction, dar toate sunt mai aproape decât ne imaginăm. La Mobile World Congress din Barcelona, cel mai mare eveniment mondial de gen, o dată este deja în mintea tuturor pentru apariția următoarei generații de tehnologii wireless 6G - anul 2030.

Xavier Lobao Divizia future telecom projects, Agenția Spațială Europeană: Când am făcut prima propunere, oamenii au fost șocați pentru că au spus că tehnologia 6G nu este definită. Cum veți lansa un satelit dacă nu știm ce va fi? Iar răspunsul meu la asta este că nu știm. Vrem să contribuim la definiția 6G. Ceea ce știm este un anumit număr de tehnologii și blocuri de construcție. Și cu asta, construim un satelit experimental; este ca un laborator care, în loc să fie la sol, este important ca acestea să fie pe orbită, astfel încât să putem face teste într-un mod realist comparativ cu rețelele terestre și împreună cu rețelele terestre.

Tehnologia 6G va permite schimburi de până la un terabyte pe secundă și o latență de numai 0,1 milisecunde, de până la zece ori viteza de transmisie a datelor 5G. Potrivit experților, acest lucru va duce la reducerea consumului de energie și, astfel, ar putea dezvolta un viitor digital mai ecologic și mai durabil.

Nicolas Kourtellis, director Telefónica Research: Pentru că nu va mai fi nevoie să petreceți prea mult timp nici în recalcularea, nici în colectarea manuală a datelor, și acest lucru va economisi mult timp în acest proces.

Tony Yong Jin, vicepreședinte Europa, Huawei: Ca să fiu sincer, (tehnologia) este încă în stadiu incipient, dar Huawei a început deja să investească în 6G din 2017, când nici chiar 5G nu începuse implementarea comercială. Încă discutăm despre arhitectura viitorului. Dar un lucru este clar. 6G înseamnă mai mult decât comunicații.

Una dintre problemele pe care le ridică această interconectivitate totală este că deschide o nouă dilemă pentru securitatea și protecția datelor cu caracter personal.

Nicolas Kourtellis, director Telefónica Research: Intrăm într-o nouă eră în care lucrurile vor fi mai automatizate, ceea ce înseamnă că vor fi mai puțin efectuate, să spunem, de oameni. Și, prin urmare, trebuie să vă asigurați că aceste puncte de referință sunt protejate.

Marta Rodriguez, jurnalistă Euronews: 6G ne va permite să ne integrăm pe deplin în lumi virtuale, așa cum este această comunicare holografică, împingând limitele digitalului la noi extreme pe care nici nu ni le putem imagina încă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE