Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Robotul ION, consilierul lui Nicolae Ciucă, a primit peste 500.000 de mesaje. Sănătatea și educația, printre principalele subiecte

În prima săptămână de la lansare, consilierul guvernamental virtual ION a primit aproape jumătate de milion de mesaje și tag-uri pe rețelele de socializare de la români. Printre principalele subiecte de discuție au fost educația, îmbunătățirea sistemului public de sănătate și condițiilor pentru persoanele cu dizabilități, precum și salariile și pensiile mici.

Proiectul ION se află încă în baza inițială de învățare, însă, cu toate acestea a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproape jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către guvernanți, se arată într-un comunicat al Ministerului Cercetării, citat de Agerpres.

Cetățenii i-au transmis lui ION că este nevoie ca sistemele de educație și de sănătate din România să fie îmbunătățite și că sunt preocupați din cauza salariilor și pensiilor mici, în contextul inflației și a prețurilor tot mai mari la alimente, medicamente și servicii medicale.

Cât despre condițiile din marile orașe, românii i-au spus robotului guvernamental ION că ar vrea să existe mai multe parcuri şi spaţii verzi, piste de biciclete. De asemenea, fluidizarea traficului se numără printre principalele probleme evidențiate în Bucureşti, Braşov şi Ploieşti.

Pe lângă aceste nevoi prioritare, protecţia mediului, a pădurilor, gestionarea deşeurilor şi combaterea corupţiei au completat lista de teme abordate de români în interacţiunea lor cu ION.

Proiectul ION, în cifre, după 10 zile de funcționare

Potrivit Ministerului Cercetării, cifrele proiectului la 10 zile de la lansare:

  • peste 1 milion de vizite pe site, peste jumătate de milion de mesaje;
  • aproape 1.000 de oameni au aplicat să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION: olimpici internationali, studenţi români la Cambridge, Oxford, Harvard, şi la facultăţile de top de tehnologie din România;
  • zeci de companii private vor sa se implice în proiect (româneşti şi străine), să susţină dezvoltarea lui ION, să îi ofere putere de calcul;
  • aproape 10.000 de oameni au votat ca ION să vină în oraşul lor. Momentan, pe primul loc este Bucureşti, urmat de Iaşi, Cluj şi Timişoara.

Cine a creat robotul ION

Proiectul ION a fost dezvoltat de o echipă de cercetători români, coordonată de profesorul Nicu Sebe. Experții au lucrat voluntar.

"Practic, noi suntem ION. Dacă vă gândiţi, NOI în oglindă este ION, un nume generic să zicem pentru toţi românii. Pe de o parte ne-am gândit să folosim inteligenţa artificială ca să dăm posibilitatea românilor să se facă simţiţi şi sunt foarte mulţi români, deci cu siguranţă putem să facem o sinteză a ceea ce zic ei şi, pe de altă parte, să facem un sistem în care guvernul şi guvernanţii noştri să poată să audă această voce, să se uite la această sinteză şi să înţeleagă chiar şi domeniile emergente care pot să apară din această interacţiune cu românii", a spus Sebe.

Nicu Sebe a mai precizat că echipa este formată din experţi în inteligenţă artificială din România, profesori, dar şi experţi din industrie.

Proiectul ION este o premieră la nivel mondial deoarece niciun alt premier din lume nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, a anunțat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, la începutul lunii martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE