Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Guvernul din India nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex

Guvernul de la New Delhi se opune recunoașterii căsătoriilor între persoanele de același sex, se arată într-un dosar depus la Curtea Supremă, prin care cere instanței să respingă contestațiile depuse de cuplurile LGBT împotriva actualei legislații din India, relatează agenția Reuters.

Ministerul Justiției a arătat că, deși există diverse tipuri de relații în societate, recunoașterea legală a căsătoriei este pentru cuplurile heterosexuale, iar statul are un interes legitim să mențină acest lucru, reiese din documentul consultat de agenția Reuters, care nu a fost făcut public.

”Conviețuirea partenerilor și întreținerea de relații sexuale între persoane de același sex (...) nu sunt comparabile cu conceptul indian de unitate familială format dintr-un soț, o soție și copii", au precizat reprezentanții Ministerului Justiției din India.

Instanței nu i se poate solicita „să modifice întreaga legislație a țării influențată profund de norme religioase”, se arată în document.

Printr-un verdict istoric pronunțat în 2018, instanța supremă din India a dezincriminat homosexualitatea, eliminând astfel o interdicție ce data din perioada colonială privind relațiile sexuale între persoane de același sex. Cazul actual este considerat ca fiind un progres important în ceea ce privește drepturile LGBT în această țară.

Cel puțin 15 plângeri au fost depuse de cupluri gay în ultimele luni, prin care au cerut instanței recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex. În Asia, căsătoriile între persoanele de același sex nu beneficiază de aceeași acceptare precum în statele occidentale.

Taiwanul a fost primul stat asiatic care a recunoscut astfel de uniuni, în vreme ce legăturile între persoane de același sex sunt ilegale în unele țări, cum ar fi Malaezia. În 2022, Singapore a pus capăt unei interdicții ce viza homosexualii, însă a luat măsuri pentru a interzice căsătoriile între persoane de același sex.

Japonia este singurul stat membru G7 care nu recunoaște legal uniunile între persoane de același sex, deși în general opinia publică este favorabilă recunoașterii acestora.

În India, tema căsătoriilor între persoane de același sex este considerată una sensibilă: a vorbi deschis despre homosexualitate este un subiect tabu pentru mulți dintre locuitorii acestei țări conservatoare din punct de vedere social, cu o populație de 1,4 miliarde de locuitori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE