Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul din India le cere oamenilor să îmbrățișeze vacile de Valentine’s Day

Autoritățile responsabile cu bunăstarea animalelor din India au făcut apel la cetățeni să nu celebreze Ziua îndrăgostiților ca o sărbătoare a romantismului, ci ca „ziua îmbrățișării vacilor" pentru a promova mai bine valorile hinduse, relatează AP.

Consiliul pentru bunăstarea animalelor din India a anunțat miercuri că „îmbrățișarea vacilor va aduce bogăție emoțională și va crește fericirea individuală și colectivă”.

În India, vaca este considerată un animal sfânt și, din acest motiv, credincioșii hinduși sunt de părere că sărbătorile occidentale încalcă tradițiile și valorile indiene.

În ultimii ani, hindușii habotnici au devastat mai multe magazine din orașele indiene, unde au incendiat felicitările și cadourile de Valentine’s Day. De asemenea, au alungat cuplurile care se țineau de mână în parcuri sau restaurante, deoarece consideră că Ziua Îndrăgostiților promovează promiscuitatea. În plus, unele formațiuni politice extremiste, precum Shiv Sena și Bajrang Dal, afirmă că astfel de acțiuni au ca scop reafirmarea identității hinduse.

Indiferent de religia lor, tinerii indieni educați petrec de obicei această sărbătoare în parcuri și restaurante, unde își oferă cadouri și organizează petreceri. Astfel, Valentine’s Day este celebrată ca orice festival, mai ales de când India a început procesul de liberalizare economică la începutul anilor '90.

Guvernul indian promovează supremației religiei hinduse

În schimb, Guvernul naționalist indian, condus de premierul Narendra Modi, a promovat o agendă hindusă, promovând supremația religiei în detrimentul unei națiuni seculare cunoscute pentru diversitatea sa.

Credincioșii hinduși reprezintă aproape 80% din cei aproape 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Musulmanii reprezintă 14%, în vreme ce creștinii, sikhii, budiștii și jainii compun restul de 6%.

În tradiția indiană, vaca este venerată, iar acest animal ajunge să beneficieze de același respect precum mama. De altfel, cele mai multe dintre statele din India au interzis sacrificarea vacilor.

Astfel, de Valentine’s Day, Consiliul pentru bunăstarea animalelor din India le cere oamenilor să îmbrățișeze vacile.

De cealaltă parte, analistul politic Nilanjan Mukhopadhyay consideră că acest demers este „absolut nebunesc și sfidează logica”.

„Din nefericire, acest lucru este acum sancționat oficial. Arată o ștergere a încă unei linii de demarcație între stat și religie, ceea ce este foarte deprimant”, a precizat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE