Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coordonatorul proiectului ION recunoaște că dialogul dintre consilierul-robot și premierul Ciucă a fost regizat. Nicu Sebe: Ce a prezentat în ședința de guvern a fost un simbol

Coordonatorul proiectul ION a confirmat într-un interviu cu Dragoș Stanca (președintele BRAT) că dialogul dintre prim-ministrul Nicolae Ciucă și consilierul său robot a fost regizat, întrebările fiind preînregistrate.

Nicu Sebe, coordonatorul proiectului ION, a fost întrebat de Dragoș Stanca, în cadrul emisiunii UPGRADE 100 Live Talks, dacă există sau nu acest asistent AI (de Inteligență Artificială).

Nicu Sebe, a răspuns: „Nu pot să spun că este finalizat. Este în prima fază, dar oricum este o chestie reală care există”.

Dragoș Stanca, realizatorul emisiunii: „Bun, deci ca să spunem lucrurilor pe nume, ce am văzut în campanie de lansare, unde premierul a fost principalul actor, a fost o declarație de intenție, dar nu a fost un dialog real cu un robot care poate să răspundă oricărei întrebări, pentru că impresia asta a fost”.

Nicu Sebe: „Nu, pentru noi ceea ce a prezentat în ședința de guvern a fost un simbol”.

Dragoș Stanca: „Cineva a dat play răspunsurilor care au fost preînregistrate, ca să spunem lucrurilor pe nume. Nu a fost ca la ChatGPT, că îți răspunde în timp real la orice întrebi, nu?”

Coordonatorul proiectul ION a spus: „Nu, în acel moment așa a fost, dar sistemul poate să și răspundă”.

Nicu Sebe este Profesor Universitar în Inteligența Artificială și Computer Science, la Universitatea din Trento și are peste 25 de ani de experiență în domeniu.

Discuțiile strânite după prezentarea oficială a consilierului robot ION

De la prezentarea oficială a robotului ION, acesta a stârnit mai multe subiecte de discuție în spațiul public.

Robotul ION, acuzat că a copiat o fotografie a Primăriei Ciugud

Robotul ION, consilierul cu inteligență artificială al premierului Nicolae Ciucă, a fost acuzat că a folosit fără autorizație o imagine de pe internet. În filmul său de prezentare apare o elevă din comuna Ciugud, care nu și-a dat acordul pentru acest lucru. Primăria locală a sesizat Guvernul, iar scrisoare lor a devenit virală.

Robotul ION și Ministerul Digitalizării vor fi investigați de Protecția datelor dacă respectă GDPR.

Mai mult decât atât, săptămâna aceasta Autoritatea națională pentru protecția datelor a atras atenția că ”Robotul Ion” și operatorul său, Ministerul Digitalizării, au obligația respectării Regulamentului UE privind protecția datelor personale. Instituția spune că „aceste aspecte vor fi analizate potrivit competențelor legale de control”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE