Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Digitalizarea în România bate pasul pe loc. Ce arată cifrele Comisiei Europene

Firmele românești sunt slab dezvoltate la capitolul digitalizare. O arată cifrele Comisiei Europene, dar o confirmă și voci din rândul antreprenorilor.

Deși întreprinderile mici și mijlocii au atras de la Uniunea Europeană fiecare euro disponibil în perioada 2014-2020, digitalizarea nu a fost printre priorități. Iar când vine vorba de banii din PNRR, sute de firme încă așteaptă fondurile pentru a se digitaliza. Subiectul a fost discutat cu specialiștii în cadrul emisiunii Economia.eu, de la Euronews România.

Digitalizarea în România bate pasul pe loc

Sonia Teodoriu, jurnalistă Euronews: "În urmă cu 4 ani, atunci când pandemia de COVID-19 a mutat în case cele mai multe dintre afacerile românești, a devenit mai clar ca niciodată că digitalizarea este singura modalitate de a 'supraviețui'. Chiar și așa, în timpul care s-a scurs de la criza sanitară încoace, acest proces nu a accelerat. O arată datele Comisiei Europene din raportul de țară. Acestea scot la iveală că doar 53% din firmele mici și mijlocii din România au un nivel de digitalizare de bază. Iar procentul scade când vine vorba de cunoştinţe tehnice avansate."

Afacerea condusă de Petru Păcuraru funcționa de aproape două decenii atunci când pandemia a mutat totul în online. A trebuit să investească în soluții digitale aproape 70.000 de euro, bani împrumutați de la bancă, pentru a-și putea continua activitatea.

Petru Păcuraru, antreprenor: "Tot conținutul nostru și toate livrările noastre din zona de training și team building și coach în strategie le-am dus în zona de online, folosind diferite platforme de streaming, dar nu doar de streaming, ci și platforme de interogare, platforme de survey-uri, platforme de prezentare."

Petru povestește că, în momentul respectiv, în România erau multe linii de finanțare deschise pentru investiții în digitalizare. A încercat să acceseze fonduri europene, dar fără succes.

Petru Păcuraru, antreprenor: "Am foarte mulți prieteni antreprenori care au luat sau s-au chinuit foarte mult să ia finanțări și care au pierdut și timp, n-au reușit să ia nici finanțele respective și nici n-au putut să se concentreze la planul strategic pe care l-au avut."

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: "Raportul Comisiei arată că peste două treimi din firmele mici din Uniune integrează tehnologia în operațiunile și strategia afacerilor. IMM-urile pot accesa fonduri de 350 milioane de euro din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru digitalizare. Sute de firme au depus proiecte pentru finanțare, însă, deocamdată, niciuna dintre acestea nu a primit bani europeni."

Timpul este limitat pentru companiile mici care vor să atragă bani europeni nerambursabili.

Ana-Maria Icătoiu, vicepreședintele Organizației Femeilor Antreprenor: "Nu trebuie să uităm că perioada 2021-2027, probabil până prin 2029, este ultima perioadă de finanțare europeană în care România primește granturi nerambursabile pentru IMM-uri. Deja vom fi avut trei cicluri de finanțare europeană din 2007, de când am intrat în Uniunea Europeană, din spate vin alte state, care acum sunt în procedură de negociere pentru aderare la Uniunea Europeană, și până în 2030, probabil că vor deveni state membre. Către ele vor merge aceste granturi nerambursabile".

Din 2030, singurele fonduri la dispoziția IMM-urilor din România vor veni din credite, în anumite condiții avantajoase, negociate de Uniunea Europeană, în numele beneficiarilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE